Adrian Toni Neacsu: Zilele acestea ideea însăși de justiție înfăptuită cu respectarea dreptului la apărare a fost încarcerată o dată cu avocatul Robert Roșu Mihăiță

Alaturi de Robert Rosu
Nu m-am grăbit să mă pronunț despre cazul colegului Robert Roșu.
Totuși, încă nu știm motivarea ÎCCJ prin care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare după o achitare la fond. Ca profesionist ai reflexul de nu lua atitudine decât după ce vezi dosarul sau măcar hotărârea judecătorească.
Ca fost judecător respect din convingere hotărârile judecătorești definitive, cu atât mai mult cu cât este vorba despre instanța supremă. Totuși, ele nu sunt infailibile chiar dacă până la desființare în căile extrordinare de atac prezumă adevărul judiciar.
UNBR, Baroul București și nenumărați confrați și-au exprimat deja stupoarea în spațiul public, subliniind mai ales pericolul precedentului creat pentru siguranța juridică a profesiei de avocat.
Am recitit integral sentința CA Brașov, dată de un penalist excepțional cum este judecătorul Cristinel Ghigheci, cea prin care la fond confratele Robert Roșu fusese achitat întrucât faptele pentru care era acuzat nu există (pentru trafic de influență) sau întrucât nu constituie infracțiune (complicitate la abuz în serviciu, constituire grup infracțional organizat și spălarea banilor). Găsiți sentința penală integrală publicată pe RoLII.ro (http://rolii.ro/hotarari/5d8d6a57e49009c81500003b)
Am studiat acuzațiile și argumentarea procurorilor. Colegul avocat este acuzat nu pentru fapte proprii de trafic de influență sau complicitate la abuz ci pentru ca a dat consultanță și asistență juridică unor clienți care erau implicați în astfel de fapte.
Am convingerea că motivarea deciziei ÎCCJ nu va aduce elemente noi în ce privește situația de fapt, care rămâne aceeași din rechizitoriu și de la instanța de fond.
Concluzia este că avem un avocat condamnat la ani grei de închisoare pentru desfășurarea activității lui profesionale, culmea în cadrul uneia dintre cele mai mari case de avocatură din țară.
Este timpul pentru o reflexie comună asupra stării avocaturii în ziua de astăzi și poate pentru prima oară este timpul pentru acțiune hotărâtă, sub orice formă.
După ce prin dosarul doamnelor Piciarcă și Bădescu, în care am acordat asistență juridică la un moment dat, ÎCCJ a stabilit tot în premieră că pronunțarea unei hotărâri judecătorești poate constitui conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu săvârșită de judecători, acum aceeași instanță consimte că avocații pot face închisoare pentru asistența și consultanța acordată clienților lor (poate deloc întâmplător compunerea completului este cam aceeași în ambele cauze).
Zilele acestea ideea însăși de justiție înfăptuită cu respectarea dreptului la apărare a fost încarcerată o dată cu avocatul Robert Roșu Mihăiță.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord