Av. Călin Iuga: „Crearea impresiei că un dosar este repartizat aleatoriu între mai multe completuri de judecată, deși, la cel puțin două încercări succesive de repartizare primește același complet, aduce atingere independenței justiției”

Robert Rosu

Din comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție din 30.12.2020 rezultă simularea introducerii în mod succesiv, de două ori, a dosarului colegului avocat Robert Roșu, atât cu 26 de părți, cât și cu 40 de părți, de fiecare dată acesta fiind repartizat aceluiași complet: Referitor la chestiunea numărului de părți invocată în memoriul transmis, Compartimentul IT a simulat calculul complexității dosarului, folosindu-se de variantele cu 40, respectiv 26 de părți, rezultând că, în ambele variante, s-a obținut același rezultat privind complexitatea dosarului, ca urmare a ponderii reduse a acestui criteriu în formula de calcul (automat) a complexității”, a precizat Călin Iuga, avocat.

Dicționarul Oxford definește expresia „random selection” (selecție aleatorie) ca fiind împrejurarea în care fiecare lucru are o șansă egală de a fi ales. Așadar, potrivit definiției de mai sus, la fiecare înregistrare a dosarului, calculatorul ar trebui să aleagă, indiferent de criteriile selectate (părți, complexitate, obiect, etc.), un alt complet. Însă, surpriză, atât la prima introducere a dosarului cu 40 de părți, cât și la a doua introducere a dosarului cu 26 de părți este ales același complet.

Citește articolul integral aici!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord