Av. Silvia Uscov: Independența autorității judecătorești are ca destinatar cetățeanul, nu un judecător, iar avocații apără cetățenii. Fără un judecător independent și imparțial, justiția nu există pentru niciun cetățean!

Av. Silvia Uscov (Duțu): „Referitor la cererea de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul ei formulată de cei 3 judecători ICCJ care au pronunțat soluția de condamnare în cazul avocatului Robert Roșu (sau Ferma Băneasa):
1. Avocații sunt cei care, prin comunicatele organelor profesionale și protestul din 21.12.2020, au apărat independența autorității judecătorești în ansamblul ei!
Pentru că avocații sunt primii care au denunțat și s-au indignat față de maniera în care doi judecători au fost audiați de procurorii DNA cu privire la hotărârile judecătorești civile definitive pronunțate acum mai bine de 10 ani, deși era împlinit termenul de prescripție al răspunderii penale (normal, și cel al răspunderii disciplinare). De ce? Pentru că altfel nu putea fi construit cazul.

Oare un cetățean care a citit acele declarații va mai avea încredere în judecătorul în fața căruia se va prezenta (unul dintre cei doi judecători este încă în activitate)? Oare orice cetățean va mai avea încredere în oricare dintre judecătorii în fața cărora se prezintă și că soluția pe care aceștia o vor da, cuprinse în hotărâri judecătorești, nu vor fi desființate la un moment dat în viața lor?
Poate tocmai față de acest aspect CSM ar fi trebuit deja să se sesizeze din oficiu și să apere independența justiției. Eu așa consider că ar fi trebuit procedat, poate o va face măcar după motivarea hotărârii ICCJ.
2. Independența autorității judecătorești nu înseamnă vreo formă de impunitate a judecătorilor sau procurorilor, cum nici exprimarea indignării noastre cu privire la inventarea anumitor reguli de drept, pe lângă drept, nu înseamnă instaurarea unei forme de impunitate pentru avocați.
Independența autorității judecătorești are ca destinatar cetățeanul, nu un judecător, iar avocații apără cetățenii, asta trebuie înțeles. Fără un judecător independent și imparțial justiția nu există pentru niciun cetățean! Fără o apărare eficientă justiția nu există pentru niciun cetățean!
Mă bucur că au existat judecători care au înțeles demersul și și-au explicat public susținerea față de principiile statului de drept, acest lucru fiind cel care mai ține la un nivel acceptabil încrederea în sistemul de justiție.
3. Nu înțeleg de ce magistrații pot protesta în mod liber contra unor proiecte de lege, pentru pensii speciale și avocații nu pot nici măcar să emită un comunicat în care să își exprime indignarea fără a se considera că afectează independența justiției. Să fi așteptat să ne exprimăm după ce se pronunță și CEDO că poate afectăm și independența judecătorilor CEDO?
Avocații cred că sunt singura categorie profesională din această țară care nu a protestat în ultimii 30 de ani prin întreruperea activității. Au întrerupt activitatea magistrați, medici, polițiști etc.
În discuțiile noastre despre viitoarele demersuri întotdeauna cântărea mai puternic argumentul: „dar noi servim cetățeanul, nu îl putem lăsa fără apărare”. Oare aceleași dileme morale au fost avute în vedere și de judecători când au decis să nu mai judece la începutul anului 2020, când s-a pus în discuție „eliminarea pensiilor speciale”?
Ei de ce nu au avut încredere în justiție sau în CCR (contencios constituțional) cu ocazia fiecărui protest, dar noi trebuie să avem încredere chiar și când aceasta ne-a fost trădată?
4. Sper ca la următorul raport MCV sau Raport asupra statului de drept să fie întrebată și Uniunea Națională a Barourilor din România despre starea justiției din România. Am sesizat acest aspect și atunci când am văzut publicat în toamna 2020 Raportul asupra statului de drept, iar la final am observat că apar ONG-uri ca Funky Citizens sau alții, dar nu s-a exprimat niciun punct de vedere din partea avocaților. Avocații nu fac parte din acest sistem, nu au reprezentarea reală asupra a ceea ce se întâmpla? Sau, tocmai, că nu ar servi intereselor politice punctul lor de vedere?”
Citiți postarea pe pagina de Facebook a Silviei Uscov (Duțu)!
Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord