Norel Neagu, Prof. Dr. Univ. în Drept Penal, într-un interviu pentru Juridice.ro: „Dacă ar fi să extrag un singur lucru bun din tragedia lui Robert, acela ar fi solidarizarea avocaților în apărarea profesiei desfășurată în condiții de legalitate”

[…]

Alina Matei: Condamnarea colegului avocat Robert Roșu într-un dosar penal în ziua de neuitat de 17 decembrie 2020 a determinat luarea de poziție a avocaților, a organelor de conducere ale profesiei de avocat, ale unora dintre asociațiilor de magistrați, deși avocați au mai fost condamnați în trecut. Și chiar în dosarul în care Robert Roșu a fost condamnat a mai existat încă un alt avocat condamnat. A fost momentul arestării avocatului Robert Roșu, ziua neagră a vieții lui, conștientizat de către ceilalți avocați, în special cei de drept penal, că nu trebuie să le scape nimic, dar absolut nimic în apărarea unui client?

Norel Neagu: Robert este un coleg de o pregătire profesională și de o onestitate fără cusur. Nu cred că pot vorbi obiectiv despre acest subiect. Luarea de poziție a avocaților are legătură, din punctul meu de vedere, cu soluția de condamnare a ambilor colegi, în principal prin prisma diferenței extreme de opinii între judecători, de la considerarea faptului că avocații au desfășurat activități normale în exercitarea profesiei la instanța de fond, la aprecierea că aceștia au desfășurat activități infracționale de către instanța de apel, în condițiile în care probatoriul administrat nu a adus nimic nou. O astfel de interpretare este îngrijorătoare pentru predictibilitatea actului de justiție și pentru exercitarea profesiei de avocat în condiții de siguranță și legalitate. Dacă ar fi să extrag un singur lucru bun din tragedia lui Robert, acela ar fi solidarizarea avocaților în apărarea profesiei desfășurată în condiții de legalitate. Iar dacă îmi permiteți o opinie personală, nu cred că această condamnare se datorează faptului că vreunui membru din echipele de avocați din acest dosar i-a scăpat vreun amănunt esențial sau neesențial cu privire la dosar.

[…] Citiți articolul integral pe juridice.ro!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord