UNBR: Încălcarea drepturilor avocaților în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Încălcarea drepturilor avocaților în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

● Rezoluția 2348 (2020) și Recomandarea 2188 (2020) privind „Principiile și garanțiile avocaților”

UNBR inițiază o campanie de conștientizare a publicului și a factorilor de decizie la nivel național și european în privința acumulării unor probleme care au devenit sistemice în justiție și afectează exercițiul liber al profesiei de avocat, care încalcă egalitatea de arme, secretul profesional al avocatului și, prin toate acestea, dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al cetățeanului.

Astfel de anomalii ale procesului judiciar nu sunt invenții românești. Ele și-au făcut apariția în mai multe țări europene și au fost sesizate Adunării Parlamentare a Consiliului Europei prin Raportul Bashkin privind „Principiile și garanțiile avocaților”, întocmit la solicitarea Consiliului de Miniștri și prezentat la data de 29 septembrie 2020.

Raportul identifică șapte categorii de probleme cu care se confruntă avocații din diferite state membre ale Consiliului Europei: „Prima se referă la intervențiile autorităților de anchetă, care caută probe pentru dosare și confiscă documente acoperite de secretul profesional. Aceasta este o problemă sistemică întâlnită în multe țări. A doua se referă la interceptarea telecomunicațiilor confidențiale și la interceptarea conversațiilor confidențiale dintre avocați și deținuți. A treia este amenințarea și violența împotriva avocaților, care devine sistemică în unele țări în care avocații înșiși au acum nevoie de protecție pentru a apăra drepturile clienților lor. În al patrulea rând, avocații sunt chemați să se prezinte ca martori în procedurile împotriva clienților lor și li se cere să explice de ce și cum își reprezintă clienții. A cincea problemă se referă la identificarea avocaților cu infracțiuni pretinse împotriva clienților lor. A șasea se referă la faptul că informațiile relevante pentru cazurile clienților lor nu sunt dezvăluite avocaților, ceea ce subminează egalitatea armelor și compromite echitatea proceselor. În cele din urmă, a șaptea problemă, autoritățile arată interferențe în activitățile barourilor. Toate aceste probleme apar frecvent, iar statisticile arată că sunt sistemice în multe țări”.

[…]

Am putea adăuga la lista problemelor sistemice expuse în Raport întârzierile în motivarea hotărârilor judecătorești, care, de cele mai multe ori depășesc termenul de 30 de zile de la pronunțare prevăzut de lege, ajungând uneori să depășească un an. Justițiabilul poate ajunge în închisoare fără să cunoască motivele care au dus la încarcerarea sa și fără posibilitatea de a exercita anumite căi de atac într-un timp rezonabil.

Având în vedere aceste aspecte, la 23.10.2020, Comitetul Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 2348 (2020) și Recomandarea 2188 (2020), solicitând Comitetului de Miniștri adoptarea unui instrument juridic obligatoriu în vederea protejării drepturilor avocaților, ca urmare a Raportului întocmit în acest scop.

Citește întregul articol aici!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord