Senatorul Titus Corlățean solicită implicarea și reacția Comisarului European pentru Justiție, Didier Reynders, privind abuzurile unor procurori împotriva unor judecători şi avocaţi, cu exemplificarea recentului caz care a şocat opinia publică referitor la abuzurile comise de anchetatori împotriva avocatului Robert Roşu şi a altor doi judecători

Senatorul Titus Corlăţean s-a adresat Comisarului European pentru Justiţie, Didier Reynders

Marţi, 26 ianuarie a.c., în contextul participării la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 25-28 ianuarie 2021, senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, s-a adresat Comisarului European pentru Justiţie, Didier Reynders.

Senatorul Corlăţean îndeplineşte în prezent funcţia de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice şi democraţie pe tema: 10 ani de la Tratatul de la Lisabona: întărirea cooperării dintre Consiliul Europei şi Uniunea Europeană.

Atrăgând atenţia asupra evoluţiilor extrem de îngrijorătoare în ultimul an din România în materia statului de drept, senatorul Corlăţean a solicitat implicarea şi reacţia Comisarului European, în cadrul evaluărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în faţa „sindromului puterii absolute” manifestat în România în prezent. Acesta s-a concretizat, potrivit senatorului Corlăţean, prin atacuri virulente şi pe deplin nedemocratice venind din partea Preşedintelui, Guvernului şi politicienilor de la putere împotriva Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale, instituţii care au vegheat în timpul pandemiei la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, respectiv la respectarea Constituţiei.

De asemenea, senatorul Corlăţean s-a referit la disfuncţionalităţi serioase semnalate în domeniul sistemului judiciar şi a subliniat în special abuzurile unor procurori împotriva unor judecători şi avocaţi, cu exemplificarea recentului caz care a şocat opinia publică referitor la abuzurile comise de anchetatori împotriva avocatului Robert Roşu şi a altor doi judecători.

Totodată, a atras atenţia Comisarului European asupra încălcării flagrante a Legii fundamentale de către Preşedintele României în timpul campaniei electorale, prin implicarea sa partizană şi, ulterior, când practic a determinat formarea noului Guvern potrivit bunului său plac şi nu în baza voinţei românilor, care au votat diferit de preferinţele Preşedintelui.

În răspunsul său, Comisarul European pentru Justiţie a arătat că UE va continua aplicarea MCV şi a raportului privind statul de drept în baza exigenţelor cunoscute şi va urmări maniera în care România va implementa diferitele propuneri de reformă. A mai arătat că autorităţile române au transmis la Bruxelles un pachet de iniţiative referitoare la modernizarea sistemului de justiţie din România, însă principala provocare rămâne punerea în practică a acestor reforme. Demnitarul european a mai adăugat că UE va urmări cu mare atenţie aspectele semnalate, în contextul implementării corecte a acestor reforme şi care să aibă ca rezultat final îmbunătăţirea situaţiei statului de drept.

Citește integral comunicatul și vizionează intervenția video a senatorului Titus Corlățean aici!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord