Av. Constantin Florin Durgheu: „La propunerea unui procuror DNA, un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a modificat, pe loc, Codul de Procedură Penală”

Robert Rosu

Saptamana trecuta ma intrebam, mai mult sau mai putin retoric, daca va fructifica Inalta Curte de Casatie si Justitie sansa de a demonstra ca este, cu adevarat, cel mai inalt for al justitiei din Romania, cu prilejul solutionarii contestatiei in anulare formulate de catre persoanele inculpate in Dosarul „Ferma Baneasa”.

Ceea ce s-a intamplat ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie dar, mai ales, solutia pronuntata de un complet al acestei instante, nu doar ca a creat un precedent periculos care va starnit numeroase controverse, atat la nivel national, cat si international, dar a modificat, in mod nepermis, Codul de Procedura Penala!

Este de notorietate faptul ca ieri, 02.02.2021, a fost termenul stabilit de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se discuta admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare formulate impotriva deciziei prin care toate persoanele inculpate in Dosarul Ferma Baneasa au fost condamnate de catre un complet nelegal constituit.

Este important de precizat faptul ca instanta de apel nu a fost constituita legal din doua motive/perspective :

1. Doamna Florentina Dragomir nu poate exercita functia de judecator din cauza faptului ca nu a depus juramantul imperativ prevazut de catre art. 34 din Legea nr. 303/2004, dupa numirea in functia de judecator, prin Decret Prezidential.

2. Cu prilejul repartizarii dosarului la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a incalcat principiul repartizarii aleatorii.

Ambele motive anterior mentionate formeaza obiectul contestatiei in anulare formulate de persoanele condamnate in Dosarul „Ferma Baneasa”.

Este lesne de observat pentru orice profesionist al dreptului faptul ca, motivele anterior mentionate, nu au nicio legatura cu motivarea deciziei de condamnare a celebrului complet nelegal constituit.

In mod cert, oricat am astepta monstruoasa decizie, nu vom gasi in ea nici macar o referire la faptul ca doamna Florentina Dragomir nu putea face parte din nici un complet de judecata, motiv pentru care decizia pronuntata in apel este nula, sau la faptul ca, pentru a fi repartizat la celebrul complet, dupa ce initial, datele au fost introduse corect in sistemul Ecris, la ora 13:31:55, cu mentiunile corecte, respectiv 26 de parti si 150 de volume (66 volume  de instanta si 84 volume de urmarire penala), la aproximativ un sfert de ora dupa aceea, respectiv la ora 13:44:32, o alta persoana a modificat, nu doar abuziv dar si vadit nelegal, atat numarul inculpatilor care, din 26 au devenit 40, cat si numarul volumelor care, din 66 au devenit 242 ?!?

In aceste conditii, este mai mult decat evident faptul ca nu exista absolut nici un impediment ca ieri, completul investit (sper ca, macar de data aceasta, legal) cu solutionarea contestatiei in anulare, sa purceada la solutionarea dosarului, dand cuvantul pe admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare.

Desi era previzibil faptul ca, din cauza mizei uriase, in jurul acestui dosar s-a creat o presiune fantastica, motiv pentru care orice complet si-ar dori „sa scape” de acest dosar pentru a nu-si asuma decizia care trebuie pronuntata in mod legal, ceea ce s-a intamplat ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie depaseste orice imaginatie.

Procurorul de sedinta a invocat „exceptia prematuritatii” exercitarii contestatiei in anulare motivat de faptul ca decizia pronuntata in apel nu a fost redactata si, implicit comunicata persoanelor condamnate.

Mai mult, procurorul de sedinta a afirmat cu o nonsalanta demna de o cauza mai buna faptul ca, persoanele condamnate au formulat contestatia in anulare pentru a pune presiune pe completul de judecata sa redacteze mai repede monstruoasa decizie !?!

Citește articolul integral pe Luju.ro! 

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord