Av. Silvia Uscov: „Adică cel condamnat ar trebui să aștepte un an sau doi pana ce completul condus de dl judecător Ionuț Matei motivează hotărârea judecătorească pentru a putea promova contestația în anulare care poate duce atât la suspendarea executării unei hotărâri de condamnare, iar ulterior chiar la anularea ei?”

Marți, 2 februarie 2021, la instanța supremă a avut loc primul termen din contestația în anulare formulată de condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”, printre care și avocatul Robert Roșu. În ședința de la ÎCCJ, procurorul DNA a cerut amânarea discutării contestației în anulare până după redactarea deciziei de condamnare din dosarul “Ferma Băneasa”, aspect asupra căruia instanța a rămas în pronunțare.

Detalii la cald despre cele întâmplate astăzi ne-au parvenit de la av. Silvia Uscov, într-o postare pe Facebook

„1. Dosarul penal in care a fost pronuntata hotararea de condamnare nu era atasat, desi au existat cereri anterioare formulate de catre aparatori (avocati) pentru a fi atasat.

2. Dupa o pledoarie a procurorului de sedinta in care a invocat…spiritul prematuritatii (explicatii mai jos la pct. 4), iar unul dintre aparatori a solicitat instantei sa se pronunte nu pe aspecte ce tin de… spiritism, ci pe lege, instanta a dispus suspendarea cauzei 30 de minute pentru a fi atasat dosarul.

3. Bineinteles, dosarul se afla la completul condus de dl judecator Ionut Matei, cel care a pronuntat hotararea de condamnare, pentru motivare. Grefierul de sedinta care a primit cererea a raspuns ca acest complet se va reuni joi pentru a pune in discutie inaintarea dosarului catre completul care solutioneaza contestatia in anulare. Intr-o chestiune strict administrativa, avand un complet dezinvestit, e nevoie sa fie adoptata o hotarare tocmai peste 2 zile in vederea predarii dosarului. Halucinant!

4. ‘Spiritul prematuritatii’ – explicatii: Procurorul de sedinta a invocat faptul ca aceasta cale de atac trebuie formulata dupa motivarea hotararii judecatoresti de condamnare si ca acestia s-au grabit sa o formuleze pentru a pune presiune pe completul condus de dl judecator Ionut Matei sa o motiveze mai repede. De asemenea, a afirmat ca motivarea se afla intr-un cadru de rezonabilitate a termenului.

Procurorul de sedinta a omis din rationament ca aici e vorba de persoane condamnate, aflate in executarea pedepsei, si ca instanta ar putea dispune suspendarea executarii hotararii de condamnare in cadrul acestei cai de atac, fiind normal ca acestia sa isi doreasca intervenirea acestei suspendari cat mai repede.

Adica cel condamnat ar trebui sa astepte un an sau doi pana ce completul condus de dl judecator Ionut Matei motiveaza hotararea judecatoreasca pentru a putea promova contestatia in anulare care poate duce atat la suspendarea executarii unei hotarari de condamnare, iar ulterior chiar la anularea ei?

Da, in viziunea Parchetului.

5. Instanta a ramas in pronuntare pe exceptia prematuritatii. (Completul ICCJ: domnii judecatori Nicolescu Alin Sorin, Pistol Stefan, Epure Constantin)”.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord