Av. Manuela Gornoviceanu: „Dacă, în linii mari, judecătorii care compun completul sunt «pe aceeași lungime de undă», nu te mai judecă un complet de judecată, ci un grup de prieteni, cu idei și preocupări comune, ale căror opinii sunt asemănătoare până la identitate.”

Nu am invocat până acum (oricum ar fi fost prematur, înțeleg) nelegala compunere a instanței pentru:
– încălcarea distribuirii aleatorii ca urmare a numirii completurilor de 3 fără tragere la sorți, în sensul alegerii celor 3 membri ce compun completul;
– neîndeplinirea criteriilor pe care ICCJ le-a stabilit pentru compunerea completurilor specializate pe corupție, despre care tot ICCJ a spus (a constatat, mai exact) că sunt îndeplinite de toți judecătorii secției penale.
Prima problemă este pe rolul CCR, cu termen la 9 februarie. Am citit tot ce s-a scris pe subiect, dar îmi pare că scapă un mare adevăr din toate pledoariile: Când merg la un complet de 3, pot, în mod rezonabil, să cred că opiniile în diverse probleme sunt diferite, de la chestiuni de nuanță și până la cele elementare. Doar așa are noimă să fii judecat de un organ colegial, impar. Dacă, în linii mari, judecătorii care compun completul sunt ”pe aceeași lungime de undă”, nu te mai judecă un complet de judecată, ci un grup de prieteni, cu idei și preocupări comune, ale căror opinii sunt asemănătoare până la identitate.
Întrebarea este, așadar, cine, cum și pe ce criterii stabilește această participare la compunerea completului? Ce garanții ne sunt oferite nouă că este o compunere eterogenă care asigură respectarea principiului judecării cauzei de către un complet de judecată , iar nu de către o persoană împreună cu prietenii săi?
De aceea cred că fie trebuie efectuată tragerea la sorți, fie stabilite niște criterii clare, transparente și accesibile după care se formează completul.
Așteptăm decizia CCR cu mare interes, la fel ca autorii excepțiilor.
Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord