Av. Victor Alistar: „Am avut un sentiment de revoltă în cazul Robert Roșu. Am reacționat și public, printre primii, la acel moment și îmi mențin toate punctele de vedere. Este exemplul tipic de consecințe colosale ale difuncției de sistem”

Victor Alistar, într-un interviu cu Sorina Matei la

Aleph News:
“Sorina Matei: Sunteti avocat suspendat. Ce sentiment ati avut in speta Rosu, cand ati vazut ca un avocat achitat pe fond a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Nici acum nu stie motivul pentru care sta in puscarie, dar din decizia judecatorului de la fond am vazut ca parchetul il acuza pe avocat ca este foarte convingator.
Victor Alistar: De revolta. Am reactionat si public, printre primii, la acel moment, si-mi mentin toate punctele de vedere. Am evitat sa comentez in fond decizia judecatorilor, mai ales ca pe cea de la recurs n-o avem inca. Este exemplul tipic de consecinte colosale ale disfunctiei de sistem. Nu pot, pe aceeasi baza factuala, sa am aprecieri diferite cu privire la exercitarea dreptului la aparare. Adica sa fiu diametral opus. Aceleasi circumstante sa fie considerate de un judecator independent, de o instanta de judecata, ca fiind perfect in regula, in limitele exercitarii profesiei, cu achitare pe ‘fapta nu exista’ (nu pe ‘lipsa probe’), iar la recurs sa se interpreteze aceleasi lucruri (exercitarea profesiei) ca fiind de natura penala, cu o sanctiune mai mare decat a unor faptuitori.
Asta mi-a trezit revolta si cu privire la reactia opiniei publice. (…) La momentul modificarilor legilor justitiei, eu am propus (si din pacate nu am primit sprijin din partea unor colegi de-ai mei – si atunci nici legiuitorul n-a retinut ca atare) ca sa fie un termen la care dau pronuntarea, dar s-o dau si motivata. (…)
In sine, sa pui dubitativ dreptul la aparare daca ar putea sau nu sa fie de natura ilicitului penal este de o gravitate esentiala pentru o justitie intr-o societate democratica. Pentru ca nu mai stim limitele dreptului la aparare. Nu zic ca a fost bine la fond si gresit la recurs sau viceversa. Asteptam sa vedem hotararile. In sine, acelasi sistem de justitie sa spuna despre exercitarea profesiei de avocat ca este sau nu este ilicit penal este revoltator.”
Citiți mai multe detalii si urmăriți video aici pe Luju.ro!
Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord