Av. Adrian Toni Neacșu: „Din cele 241 de instanțe, în 153 (reprezentând 63,4%) depășirea termenelor legale de redactare a hotărârilor era o chestiune endemică ce afecta peste 10% din numărul total de hotărâri judecătorești pronunțate. Una din 10 hotărâri nu este redactată, la aceste instanțe, cu respectarea termenelor prevăzute de lege. Situația ÎCCJ este una mult mai disperată”

O treime din instante sunt restante la motivari. Mai exact, 63,4% dintre judecatoriile, tribunalele si curtile de apel din Romania. Iar la Inalta Curte de Casatie si Justitie situatia este si mai disperata.

Cifrele au fost prezentate de avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), care arata ca la 153 dintre cele 241 de instante (fara ICCJ) s-au inregistrat intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti in termenul legal. Ceea ce inseamna ca una din zece hotarari nu este redactata cu respectarea prevederilor legale, potrivit carora motivarea se face in termen de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii in cazuri motivate temeinic pana la 90 de zile.

Concret, avocatul Neacsu dezvaluie ca:

-din cele 16 curti de apel in 2 hotararile judecatoresti au fost redactate peste termenul legal in mai mult de 25% din numarul total de hotarari pronuntate de acea instanta, in alte 2 in mai mult de 15% din total si in alte 6 in mai mult de 10% din numarul total al hotararilor pronuntate. Deci, in 8 curti de apel se depasea termenul legal de redactare in cel putin 10% din numarul total de hotarari pronuntate;

-din cele 50 de tribunale, in 10 redactarea se facea cu depasirea termenului legal in peste 25% din totalul hotararilor, in 7 in peste 15% din hotarari, iar in 12 in peste 10% din total. Deci, in 29 din 50 de tribunale depasirea termenului legal de motivare a hotararilor judecatoresti afecta peste 10% din numarul total de hotarari pronuntate;

-la judecatorii, din 175 in 19 intarzierea in redactari afecta peste 25% din numarul total de hotarari pronuntate, in 20 de judecarii afecta peste 15% si in 56 peste 10%. Deci, in 95 de judecatorii depasirea termenului legal de redactare se intampla in peste 10% din numarul total de hotarari judecatoresti pronuntate.

Situatia este si mai disperata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precizeaza Adrian Toni Neacsu, care promite ca va reveni cu date despre ce se intampla la instanta suprema intr-o analiza ulterioara.

Citiți articolul integral pe luju.ro!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord