Poziție tranșantă a Consiliului Barourilor Europene (CCBE) urmare a sesizării UNBR în cazul Robert Roșu! CCBE solicită ca judecătorii, legiuitorii, guvernele și organizațiile internaționale să depună eforturi pentru ca, împreună cu barourile, să susțină și să apere principiile de bază ale Națiunilor Unite referitoare la rolul avocaților!

O scrisoare adresată de CCBE în data de 12 februarie 2021, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ministrului Justiției și procurorului general și transmisă ca urmare a sesizării UNBR pe tema cazului Robert Roșu, atrage atenția asupra unui principiu fundamental ce guvernează profesia de avocat, și anume interdicția identificării avocatului cu cel pe care îl reprezintă. CCBE consideră că nerespectarea, în România, a acestei reguli fundamentale pune în pericol temelia profesiei de avocat.

CCBE sprijină UNBR în eforturile pe care aceasta le face pentru susținerea statului de drept și a independenței profesiei, inclusiv privind aplicarea regulilor ce guvernează profesia. Astfel, CCBE reamintește că, potrivit principiilor de bază ale Națiunilor Unite referitoare la rolul avocaților, „Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinătate; și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.”

CCBE transmite un mesaj tranșant președintelui CSM, ministrului Justiției și procurorului general al României, în sensul că există, la nivelul acestui for internațional, preocuparea ca judecătorii din România să respecte și să apere principiul interzicerii identificării clientului cu avocatul: „Din păcate, CCBE a luat cunoștință de faptul că evenimentele din România riscă să încalce aceste Reguli de bază. În acest sens, CCBE solicită ca judecătorii, legiuitorii, guvernele și organizațiile internaționale să depună eforturi pentru ca, împreună cu barourile, să susțină și să apere aceste principii.”

Citiți scrisoarea integrală semnată de Președintele CCBE aici!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord