Baroul București: Consiliul Baroului București a decis organizarea unui protest fără încetarea activității, de către toți avocații din Baroul București, față de neîndeplinirea cerinței legale a motivării hotărârii pronunțate în cauza Robert Roșu!

Comunicat al Baroului București:

„Avocații din Baroul București sunt informați că, în legătură cu decizia prin care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat, Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat la data de 12.02.2021 că redactarea deciziei respective a fost amânată pentru 30 de zile, avându-se în vedere „complexitatea cauzei“.

Întrucât, în data de 19.12.2020, Consiliul Baroului București a decis ( Măsuri pentru protejarea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat) organizarea unui protest, fără încetarea activității, de către toți avocații din Baroul București, față de neîndeplinirea cerinței legale a motivării hotărârii pronunțate în cauză, în termenul prevăzut de Codul de procedură penală, se constată că există, în continuare, un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune.

În aceste condiții, în ședința din 16.02.2021, Consiliul Baroului București a decis:

  • Menținerea protestului, fără încetarea activității profesionale, avocații din Baroul București având obligația să poarte, în incinta instanțelor de judecată, banderola albă pe brațul stâng;
  • Transmiterea unor informări către barourile europene cu care Baroul București a incheiat acorduri de colaborare;
  • Organizarea unei întruniri cu avocații interesați în spațiile deținute de barou în sediul Curții de Apel București, în cursul săptămânii 22 – 26 februarie, data urmând a fi anunțată în timp util, pentru consultarea acestora în legătură cu alte căi de acțiune;
  • Organizarea unei conferințe interprofesionale, în format online, pentru discutarea modalităților de modificare a legislației procesuale penale, care să prevină limitarea sau anularea dreptului la apărare, prin redactarea hotărârilor judecătorești după un interval considerabil de timp de la pronunțarea acestora.

Avocații din Baroul București sunt încurajați să își exercite dreptul la liberă exprimare consacrat de Constituția României, în legătură cu aspectele principiale determinate de situația arătată mai sus, exprimându-și convingerea că orice încercare de intimidare a liberei exercitati a profesiei de avocat va fi calificata ca nelegala.

Avocat Ion Dragne

Decanul Baroului București”

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord