Chestiunea prealabilă extrapenală și încălcarea dreptului la un proces echitabil

Alaturi de Robert

În 17 februarie 2021, CCR a admis excepția de neconstituționalitate a sintagmei „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. 3 Cpp. Până la prezentarea in extenso a argumentelor reținute în motivarea soluției, judecătorii constituționali au dat publicității esența criticilor aduse dispozițiilor prevăzute la art. 52 alin. 3 Cpp și anume lipsa de claritate, precizie și previzibilitate pe de o parte și, pe de altă parte, încălcarea principiului securității raporturilor juridice și al autorității de lucru judecat. Având în vedere jurisprudența CEDO, incertitudinea juridică are drept consecință încălcarea dreptului la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenție.

În forma actuală, art. 52 alin. 3 Cpp prevede că „hotărârile definitive ale altor instanțe decât cele penale asupra unei chestiuni prealabile în procesul penal au autoritate de lucru judecat în fața instanței penale, cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii”.

În practica judiciară, această formulare eliptică a pus adeseori în dificultate magistrați, organele de cercetare penală și ceilalți subiecți procesuali în  înțelegerea conceptului de chestiune prealabilă cât și în perceperea deosebirilor majore dintre dispozițiile art. 28 alin. 2 Cpp (privind autoritatea de lucru judecat a hotărârii penale aferentă acțiunii civile soluționate în procesul penal) și reglementările prevăzute la art. 52 alin. 3 Cpp (referitoare la autoritatea de lucru judecat a hotărârile extrapenale).

Citiți articolul integral pe juridice.ro!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord