Nedumerire juridică

Articol preluat de pe blogul mariannazat.ro.

M-a sunat zilele trecute și a insistat să-i acord o consultație. În cele din urmă am acceptat, curios să aflu pricina frământării mai tânărului meu coleg de breaslă. Din clipa în care i-am deschis ușa, mi-am dat seama că voi avea o discuție interesantă,  prea îi scăpărau ochii oaspetului abia ieșit din  stagiatură. Mi-a explicat  pe îndelete că un client i-a cerut să pună în executare o hotărâre civilă definitivă,  însă el ezită, de teamă să nu pățească asemenea avocatului Roșu. Așa am priceput și rostul întâlnirii noastre.

– Păi, în cazul ăsta ar trebui să-i  chemați  pe judecătorii care au pronunțat  decizia și să-i întrebați dacă soluția este legală, i-am sugerat  cu tonul cel mai  serios.

– Glumiți, nu ?  m-a privit neîncrezător.

– Deloc, principiul egalității de arme între acuzare și apărare vă dă acest drept, există deja și precedentul judiciar, doar  ce ați pomenit cazul.

– Cum  să  vină un judecător la  cabinetul unui  avocat ca să-i ofere astfel de lămuriri? Să  ne păstrăm simțul ridicolului…

– Mda, aveți dreptate  și de aceea cred că  e mai simplu să mergeți dumneavoastră la ei,  solicitați să vă primească în audiență, nu-i nimic ilegal, mi-am continuat sfatul.

– Zău că râdeți de mine ! Mă vor lua în șuturi când le voi spune motivul, nu ține.

– Atunci,  duceți-vă direct la  procurori și rugați-i  să pună în executare hotărârea. Ei îi vor cita pe  onorabilii care au pronunțat decizia și-i  vor interoga ca la carte. „Acum, reevaluând situația factuală și probele, vi se pare că este legală hotărârea?” va suna întrebarea-ghiulea, iar inamovibilul, băgat în corzi,  va răspunde așijderea olteanului din tren, din bancul acela nemuritor – „Aveți bilet?” „Nu prea”. Deci, nu prea  e legală, domnule anchetator. Sau, nu e prea legală. Și se va consemna ca atare. Oricum, în lumina jurisprudenței recente, aș propune noului legiuitor să promulge un act normativ, cu articol unic, prin care să stabilească imperativ ca toate executările, în penal și în civil, să fie efectuate doar de către parchet. Punct !

Citiți articolul integral pe mariannazat.ro!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord