Florentin Țuca: „Robert Roșu a fost învins de un sistem de un sistem care a folosit dreptul penal întru suprimarea expresiei lui ca avocat și care l-a trimis în detenție”

Florentin Țuca a participat în cadrul unei emisiuni pe tema dreptului penal al afacerilor, unde a vorbit despre dreptul penal sub privirea civilistului. „Iubesc dreptul și iubesc dreptul penal, dar găsesc că acesta, în ultima vreme, este prea agresiv. Și ridică în fața dumneavoastră o excepție (…) pe careeu  o numesc o excepție a unei excesive agresivități.”

Avocatul și-a exprimat credința asupra faptului că dreptul penal se află în prezent într-o ofensivă și a menționat și #cazulRobertRoșu​: „Dreptul penal ne oferă și nefericita probă că valori fundamentale considerate ca atare până ieri, au fost, în ultima vreme, foarte ușor trimise în derâdere, atacate sau terfelite. Am în vedere aici dreptul la libera expresie, dreptul la intimitate și, nu în ultimul rând, dreptul la apărare și principiul constituțional al prezumpției de nevinovăție. Când spun asta, am în vedere cazul mediatizat al colegului nostru, Robert Roșu, care a trecut printr-un proces foarte chinuitor, în care a fost învins, cel puțin în acest moment, de un sistem care a folosit dreptul penal întru suprimarea expresiei lui ca avocat și care l-a trimis, cel puțin pentru moment, în detenție. Este un caz care a sensibilizat opinia publică, a atras solidaritatea confraților avocați și a ajuns să fie dezbătut ca fiind un caz-școală, din care comunitatea juridică are foarte mult de învățat și din care comunitatea avocaților de drept penal poate trage numeroase învățăminte.”

Puteți urmări intervenția sa aici:

Societatea de avocatură Hotca Neagu Sitaru & Asociații, cu sprijinul Grupului Editorial Universul Juridic, a organizat miercuri, 24 februarie 2021 un eveniment online intitulat „10 ani de excelență în Dreptul Penal al Afacerilor”, eveniment în cadrul căruia au avut loc dezbateri online.

Printre speakerii emisiunii au fost prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, conf. univ. dr., av. Laura Stănilă, conf. univ. dr., av. Norel Neagu, procuror Elena Hach, Mirela Gorunescu, av. Augustin Zăbrăuțanu, av. dr. Andrei Săvescu, Eduard Peticaru -Executor judecătoresc și av. Florentin Țuca.

 

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord