#CazulRobertRoșu – Florentin Țuca, în dialog cu Liviu Mihaiu (Radio Guerilla): „Fiecare cetățean al acestei țări are dreptul să se prezinte în fața judecătorilor, cu speranța ca a lui cauză este analizată, judecată, într-un termen rezonabil și în condiții de deplină imparțialitate”

Florentin Țuca și Silvia Uscov au fost invitați de către Liviu Mihaiu în cadrul unei emisiuni Radio Guerilla pentru a discuta despre problemele din justiție la momentul actual.

„Fiecare cetățean al acestei țări are dreptul să se prezinte în fața judecătorilor, cu speranța ca a lui cauză este analizată, judecată, într-un termen rezonabil și în condiții de deplină imparțialitate”, a precizat Florentin Țuca. Discuția a abordat integritatea și imparțialitatea justiției, dar și unul dintre cazurile care a atras atenția asociațiilor internaționale, #CazulRobertRoșu.

„Este un caz în care pot fi analizate abuzurile ale sistemului judiciar, în anchetarea unui profesionist. În cazul de față a unui avocat care și-a reprezentat și asistat clienții săi în proceduri civile, în fața instanțelor și a organelor reprezentative”, a spus Florentin Țuca, prieten și coleg al lui Robert Roșu. „#CazulRoșu a debutat cu un abuz imens, al unei percheziții ilegale în lipsa procurorului, cu reținerea lui Robert, fără ca el să fi fost invitat la o discuție prealabilă, în legătură cu un caz care se finalizase cu 8 ani în urmă, cu arestarea și încătușarea lui în fața camerelor de luat vederi, plimbarea ca infractor de drept comun în fața televizoarelor. Încălcarea grosolană a prezumpției de nevinovăție. Trimiterea lui în arest la domiciliu în ciuda lipsei oricăror dovezi privind vreun pericol social al lui Roșu. Trimiterea lui în judecată în baza unui rechizitoriu care nu conținea și nu conține nicio referire la probe concrete, clare, de încălcare a legii în exercițiul profesiei lui de avocat, un rechizitoriu plin de speculații și fără probe concrete, un rechizitoriu care se întemeiază pe declarațiile unor judecători care și-au retractat propriile lor decizii irevocabile pronunțate în cauze civile, hotărâri judecătorești, folosite de Robert Roșu pentru atestarea drepturilor pe care Robert Roșu le susținea în fața autorităților pentru retrocedarea unor bunuri”, a completat acesta.

Redăm următorul fragment de dialog, care relevă nedreptatea din acest caz:

Florentin Țuca: „Instanța de judecată a respins toate acuzațiile care i-au fost aduse lui Roșu, absolut toate. Pe motiv că faptele nu există.”

Liviu Mihaiu: „Faptele nu există și totuși el este în închisoare?”

Florentin Țuca: „Exact. În cazul lui Roșu, instanța de fond a înlăturat toate acuzațiile din rechizitoriu și, în cazul lui RR, a constatat că faptele care îi sunt imputate, nu există.

Roșu se face vinovat de 3 majore abonaminabile infracțiuni:

  1. Și-a asistat clientul chiar în fața comisiei de retrocedare, lucru pe care îl face orice avocat
  2. A folosit în fața aceleiași comisii jargon juridic în exces, ca și cum un avocat trebuie să folosească jargon medical sau jargon cosmic
  3. Pledoaria lui a fost excesiv de convingătoare”.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord