Comunicat Consiliul Baroului București în urma ședinței extraordinare din 05.03.2021: „Mai multe organizații profesionale internaționale (CCBE, UIA, ABA) și-au exprimat susținerea și sprijinul tuturor demersurilor pe care Baroul București și UNBR doresc să le întreprindă pentru susținerea și apărarea profesiei de avocat”

„În cursul zilei de 05.03.2021, Consiliul Baroului Bucureşti s-a întrunit în Şedinţă Extraordinară în incinta Curţii de Apel Bucureşti, la care au fost invitaţi avocaţii interesaţi din Baroul Bucureşti, pentru a pune în discuţie aspecte relevante privind profesia de avocat, precum şi situaţia creată prin condamnarea unor membri ai baroului, la data de 17.12.2020, pentru activităţi care au fost calificate de către o instanță ca fiind exercitarea firească a profesiei de avocat.

S-a luat act de împrejurarea că, până la data întrunirii în şedinţă extraordinară, nu a fost redactată şi motivată decizia penală pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care dispoziţiile art. 306 Cod proc. pen. sunt dispoziţii prevăzute de o lege specială şi care dispun redactarea unei decizii penale în 30 de zile de la data pronunţării minutei. Chiar dacă acest termen a fost interpretat ca fiind un termen de recomandare, corpul profesional apreciază că nu este admisibilă amânarea “sine die” a redactării deciziei penale din apel.

De asemenea, membrii consiliului şi avocaţii prezenţi au fost informaţi că mai multe organizaţii profesionale internaţionale (CCBE, UIA, ABA) şi-au exprimat susţinerea şi sprijinul tuturor demersurilor pe care Baroul Bucureşti şi Uniunea Naţională a Barourilor din România doresc să le întreprindă pentru susţinerea şi apărarea profesiei de avocat.

Totodată, avocaţii participanţi au fost informaţi despre întâlnirea reprezentanţilor baroului cu toţi avocaţii parlamentari, care au şi redactat o propunere de modificare a Codului de Procedură Penală în sensul modificării termenului de redactare a Deciziilor Penale pronunţate în apel, de la 30 de zile, la 90 de zile, urmând ca în situaţia în care magistraţii nu purced la redactare după împlinirea termenului de 90 de zile de la pronunţarea Minutei, să săvârşească o abatere diciplinară, conform legii speciale care reglementează statutul magistraţilor.

Totodată, din partea avocaţilor care au participat, au fost propuse mai multe soluţii, cum ar fi: organizarea de două ori pe săptămână a câte unui protest paşnic în fața Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, utilizarea unui banner pe nişte stâlpi închiriaţi pe strada pe care se află Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care să se transmită mai multe mesaje legate de situaţia creată prin neredactarea Deciziei penale, precum şi formularea unei petiţii prin care să se cuprindă toate nemulţumirile avocaţilor cu privire la problemele pe care aceştia le întâmpină în cadrul exercitării profesiei. Totodată, s-a solicitat de către un avocat, transmiterea către toţi membrii Baroului Bucureşti, prin intermediul e-mail-ului, a convocărilor ulterioare de întrunire pentru exprimarea opiniilor cu privire la problemele profesiei de avocat.

S-a convenit ca toate propunerile să facă obiectul analizei în cadrul şedinţei din 09.03.2021 şi rezultatul dezbaterilor să fie publicat pe site-ul Baroului Bucureşti.

ION DRAGNE, Avocat, Decanul Baroului București”

Comunicat preluat de pe site-ul www.baroul-bucuresti.ro!

Trimite mai departe

Sunt de acord