Av. Florentin Țuca: „Cazul Roșu este un caz-școală și sunt convins că va rămâne, peste ani, o referință în jurisprudența penală românească”

Într-un interviu acordat publicației Legal Magazin, editată de Universul Juridic, avocatul Florentin Țuca vorbește despre misiunea juridică a unui avocat penalist, despre sacralitatea relației avocat-client, dar și despre cazul Robert Roșu:

„Cazul condamnării confratelui avocat Robert Roșu a ridicat pe poziții critice mai toată breasla, în general. Dumneavoastră ați avut opinii clare și tranșante în particular, care au criticat vehement întregul caz, procedurile și sentința pronunțată. Pot fi trase din această speță învățăminte folositoare profesiei?

Categoric, da. Cazul Roșu este un caz-școală și sunt convins că va rămâne, peste ani, o referință în jurisprudența penală românească. Iar Robert, fără voia lui, va dobândi statut de trist simbol al deceniului trecut în care România europeană a fost un veritabil stat de strâmb.

Și da, cred sincer că, grație cazului Roșu, atât profesia cât și laboratoarele juridice se vor îmbogăți cu importante descoperiri despre adevăratele valori și principii care stau la baza dreptului penal: rolul fundamental al dreptului la apărare într-un stat care respectă justiția, prezumția de nevinovăție și importanța ei, statutul și misiunile avocatului precum și nevoia distincției dintre acesta și clientul pe care îl reprezintă sau îl asistă, ierarhia și greutatea probelor, adevărata semnificație a autorității de lucru judecat a unei hotărâri judecătorești etc.”

Citiți Interviul LegalMagazin-Cred in sacralitatea laica a relatiei avocat-client (Legal Magazin nr. XXXII, februarie 2021)

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord