Justiția nu e un instrument pentru lupte politice! Studentă la Drept: „Primul sentiment care m-a încercat atunci când am aflat de cazul domnului Av. Roșu a fost de revoltă. Cum era posibil ca tot ce învățasem eu, un semestru întreg, în cadrul cursului de Organizare a profesiilor juridice liberale să se contrazică?”

Alaturi de Robert

O studentă la Drept și-a exprimat revolta cu privire la cazul avocatului Robert Roșu pe contul său de Instagram: „Am recitit Statutul Avocatului și nu mică mi-a fost mirarea să văd că art. 18 al Principiilor de bază ale Rolului Avocatului era același: «Avocații nu vor fi identificați cu clienții sau cu cauzele clienților atunci când își exercită atribuțiile lor profesionale»”.

Termenul “avocat” provine din sintagma ad auxilium vocatus (“cel chemat în ajutor”), care relevă și rolul primordial al acestei profesii, acela de a se constitui într-un sprijin pentru justițiabil, pentru cel care își caută dreptatea în justiție.
Însă întrebarea este: unde-i justiția? N-ar trebui ea să fie oarbă? Să nu vadă nici bogatul, nici săracul, nici avocatul, nici cetățeanul?

Primul sentiment care m-a încercat atunci când am aflat de cazul domnului Av. Roșu a fost de revoltă. Cum era posibil ca tot ce învățasem eu, un semestru întreg, în cadrul “Organizării profesiilor juridice liberale” să se contrazică? Pe principiul “mori cu dreptatea în mână” am recitit Statutul Avocatului și nu mică mi-a fost mirarea să văd că art. 18 al Principiilor de bază ale Rolului Avocatului era același: “Avocații nu vor fi identificați cu clienții sau cu cauzele clienților atunci când își exercită atribuțiile lor profesionale.”
Totul a devenit din ce în ce mai ilogic în mintea mea de student în anul întâi și de atunci mă bântuie o singură întrebare: se condamnă penal persoana care își îndeplinește atribuțiile în funcție?
N.B. 1. Nu există diferențe între avocați și magistrați, ambii fiind parteneri ai justiției.
2. Justiția nu este instrument pentru lupte politice.

Zeița justiției e văzută de toți,
Doar cu legătura aia stupidă pe ochi
Și balanța ruginită de ploi,
Care-i mereu aplecată într-o parte.

Cică pe talerele ei
se presupune că ar fi să șadă
faptele.
Să vadă toată lumea care atârnă mai greu.
Toată lumea,
Mai puțin zeița însăși.

#alaturiderobert #așteptmotivarea

Citește postarea integrală aici!
Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord