Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații: „Condamnarea lui Robert reprezintă un precedent care pune sub semnul întrebării rațiunea de existență și posibilitatea de exercitare a profesiei de avocat”

Robert Rosu

Avocatul Gabriel Zbârcea din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a făcut o declarație publică privind Motivarea deciziei de condamnare a lui Robert Roșu, publicată aici.

Reluăm mai jos textul integral:

„În cursul zilei de ieri, ulterior publicării în presă, am citit motivarea deciziei prin care colegul nostru, Robert Roșu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru activități de exercitare a profesiei de avocat.

Deși termenul legal de redactare a acestei motivări este de 30 de zile, ea a fost emisă după 111 zile de la pronunțarea hotărârii de condamnare.

Una dintre primele noastre constatări este că decizia reia tezele rechizitoriului, potrivit cărora un avocat poate fi pedepsit cu închisoarea pentru exprimarea unor opinii, în scris sau verbal. Nu există vreo altă imputare adresată lui Robert în afara argumentelor pe care le-a folosit. Nu există probe, se vorbește de indicii. Se consideră, astfel, că argumentarea juridică a unui avocat poate fi sancționată cu închisoarea.

Mai mult, am constatat că pedepsirea lui Robert a fost posibilă chiar și în condițiile în care acesta s-a bazat pe hotărâri judecătorești definitive, care i-au confirmat interpretările legale. Aceste hotărâri au fost înlăturate sau considerate irelevante, chiar dacă ele se pronunțau asupra acelorași dezlegări de drept și evocau justețea raționamentelor pe care s-a întemeiat Robert.

Totodată, drept pretinse dovezi ale infracțiunilor de opinie comise de Robert au fost invocate, în mod straniu, opinii ale avocatului părții adverse și secțiunea de „riscuri” dintr-un raport de due diligence. Or, părerea adversarului într-un proces nu poate afecta independența avocatului în susținerea propriei argumentări. La fel, informarea unui client, analiza de risc în privința unei teme juridice este chiar un exemplu de bune practici în materie, fiind literalmente standardul împărtășit unanim de toți avocații diligenți – secțiunea de „riscuri” dintr-un due diligence nu presupune conivență infracțională cu clientul.

Având în vedere cele de mai sus, în numele meu și al colegilor mei, reafirm hotărârea noastră de a efectua toate demersurile legale pentru desființarea acestei hotărâri judecătorești injuste, aflarea adevărului și statuarea nevinovăției avocatului Robert Roșu.

De asemenea, considerând că decizia de condamnare a lui Robert reprezintă un precedent care pune sub semnul întrebării rațiunea de existență și posibilitatea de exercitare a profesiei de avocat, am sesizat Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București pentru luarea tuturor măsurilor legale în vederea respectării fundamentul Legii nr. 51/1995, exprimat în art. 1 alin. (1): “Profesia de avocat este liberă și independentă”.

Închei cu un citat care aparține tot Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot privitor la activitatea lui Robert din această speță – el aparține încheierii judecătorului de drepturi și libertăți, care a decis că nicio măsură preventivă nu îi putea fi aplicată colegului nostru: „(…) nimic nu incriminează firma de avocatură şi, cu atât mai puţin pe inculpatul Roşu Robert, acţiunile sale înscriindu-se în limita activităţilor pe care le desfăşoară în mod normal un avocat. Rolul avocatului, indiferent dacă reprezintă o persoană particulară sau un organ al statului, este acela de profesionist, de consilier şi reprezentant de încredere al clientului său” (Încheierea nr. 338 din data de 11.03.2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală).”

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord