Suntem în continuare, #AlăturiDeRobert!

111 zile! Atât a durat redactarea motivării condamnării lui Robert Roșu, deși legea spune că o motivare trebuie redactată în decurs de 30 de zile de la condamnare. Timp de 111 zile, Robert Roșu a fost privat de dreptul său de a se apăra, din cauza lipsei motivării, pe care Completul Negru (judecătorii care s-au ocupat de Dosarul Ferma Băneasa) a întârziat să o publice. În lipsa acesteia, avocatul Robert Roșu nu a putut să depună contestație prin căile de apel extraordinare (drepturi pe care le are orice cetățean care dorește să se apere în instanță).

Pe 7 aprilie, puțin după 12 noaptea, pe site-ul unei publicații din România apăreau citate din motivarea publicată de ÎCCJ. Un document la care Robert Roșu, avocații, familia și toți cei care suntem alături de el și urmărim îndeaproape cazul, nu am reușit să avem acces decât mult mai târziu, în decursul după amiezii.

După multe proteste și sesizări, am avut parte de un succes: Curtea Constituțională a stabilit miercuri, 7 aprilie, că deciziile judecătoreşti în domeniul penal trebuie să fie pronunţate doar odată cu motivarea lor. Astfel, nimeni nu va mai suferi consecinţele unei condamnări penale fără să cunoască şi motivele şi fără să beneficieze de dreptul de a apela la căile extraordinare de atac. În prezent, motivarea hotărârilor vine şi la câteva luni de la pronunţare, deşi termenul legal este de 30 de zile.

Suntem siguri că se va face dreptate în #CazulRobertRoșu. Suntem, în continuare, alături de Robert!

 

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord