Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților va fi prezentă, alături de ceilalți avocați, la Palatul de Justiție din București miercuri, 14 aprilie, de la ora 12:00: „Respectând AVOCATUL, repectați dreptul la apărare al oricărui cetățean, respectați principiul legalității, al libertății persoanei, al echității, al justiției, al responsabilității!”

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România se raliază pozițiilor publice manifestate de Uniunea Națională a Barourilor din România și a tuturor celorlalte barouri din țară, în susținerea independenței și libertății profesiei de AVOCAT.
La data de 14 aprilie 2021 vom fi prezenți alături de colegii noștri avocați din toată țara, în intervalul orar 12.00 – 12.15, la sediul Palatului de Justiție din București, precum și în fața tuturor celorlalte sedii ale instanțelor în care ne vom afla.
Solicităm instanțelor și parchetelor din România, care mâine desfășoară activități judiciare cu prezența avocaților să permită tuturor colegilor noștri avocați, exercitarea dreptului la protest și invităm totodată colegii magistrați alături de noi, în vederea protejării unei justiții drepte și funcționale într-un stat democratic. O justiție fără avocați și magistrați independenți nu poate exista.
Reamintim colegilor magistrați faptul că anterior decretării stării de urgență, în România, dreptul la protest acestora în vederea protejării propriilor norme în domeniul pensiilor au fost respectate de avocați și justițiabili.
Având în vedere numeroasele abuzuri exercitate la adresa avocaților în ultimii ani, ce au culminat cu condamnarea unui avocat, pentru activități ce țin de atribuțiile prevăzute de lege, dar și aspecte relevate cu certitudine, ce demonstrează încălcarea independenței și securității profesiei de avocat, precum:
audierea avocaților în calitate martori cu privire la relația cu clienții lor, în cauze penale și nerespectarea secretului profesional ,
audierea ca martori a judecătorilor, în legătură cu propriile hotărâri judecătorești, cu presiunea retractării acestora și încălcarea principiului securității juridice,
identificarea avocatului cu clienții săi, cercetați în cauze penale,
Ne dorim susținerea întregului corp profesional, care își va arăta solidaritatea pentru aplicarea acelorași principii de drept, cu luarea de poziții publice exprimate la sediile instanțelor din marile orașe.
Presiunile exercitate asupra avocaților în decursul timpului, nerespectarea prevederilor legale privind dreptul la apărare, precum și minimalizarea până la umilință, a rolului avocatului în Sistemul de Justiție sunt de natură a anihila în totalitate, dreptul la un proces echitabil al oricărui cetățean din România. Independența avocatului, la ca și independența magistratului reprezintă condiții esențiale pentru realizarea justiției.
Tolerarea la infinit a derapajelor determină distrugerea democrației constituționale și dispariția statului de drept.

VICEPREȘEDINTE ADSA
Av. Silvana Racoviceanu

Citiți articolul integral pe adsa.ro!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord