Decanul Baroului Alba, av. Mihai Baco: „Motivarea condamnării avocatului Robert Roșu crează un precedent judiciar care va putea fi folosit oricând împotriva oricărui practicant al profesiei de avocat. Nu are repercusiuni doar asupra avocaturii, ci și asupra celorlalte profesii juridice”

Decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco, a vorbit în cadrul unui interviu live pe Alba Carolina TV, despre motivarea condamnării avocatului Robert Roșu, care crează un precedent judiciar și va putea folosită oricând împotriva oricărui practicant al profesiei de avocat „Nu are repercusiuni doar asupra avocaturii, ci și asupra celorlalte profesii juridice.”

Av. Mihai Baco a precizat că în urma acestei hotărâri adoptată de ÎCCJ, „avocatul este asimilat inculpatului pe care îl apară. Ceea ce este foarte grav. Prin această decizie a fost încălcat un principiu juridic care este universal în toate sistemele judiciare din lume – autoritatea lucrului judecat. Faptul că avocații au folosit cele două hot. jud. și le-au invocat în fața instanței, în opinia ÎCCJ, reprezintă o infracțiune.”

„Dacă s-a ajuns la această măsură (judecătorul poate să vină ca martor și să își infirme hotărâre definitivă și irevocabilă după 15 ani), în România nu mai poți să ai niciun fel de siguranță că dacă invoci o hot. jud. rămasă def. și irev. nu te afli în situația săvârșirii unei infracțiuni. Faptul că nu ai aceeași opinie cu cea a av. advers atinge infracțiune. Este halucinantă această decizie.” a adăugat Decanul Baroului Alba.

Avocații din Alba s-au alăturat protestelor care au avut loc la nivel național pe 14 aprilie 2021. Peste 2000 de avocați din întreaga țară au protestat împotriva motivării hotărârii judecătorești care l-a trimis pe Robert Roșu în închisoare și care crează un precedent în lumea justiției, deoarece avocații pot oricând să fie trimiși în închisoare pentru că și-au făcut meseria și și-au reprezentat clienții în instanță.

„Acțiunea pe care noi am făcut-o astăzi a fost pentru a apăra profesia de avocat, de a apăra apărarea. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat, modul în care a fost redactată și concepută această hot. jud în #CazulRobertRoșu. care practic desființează profesia de avocat. Confuzia care se face între avocat și inculpatul pe care îl apără este extrem de dăunătoare.”

Această acțiune a fost pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care provoacă temere în rândul avocaților vizavi de modul în care își pot manifesta profesia de avocat de acum încolo.

Puteți urmări întreaga dezbatere aici: https://fb.watch/4V9p-wpHQg/

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord