Lionel Blackman, Președinte Solicitors’ International Human Rights Group (SIHRG): „În cazul Robert Roșu, statul de drept este dat peste cap în România”

Articol preluat de pe site-ul Luju.

În cazul Robert Roșu, statul de drept este dat peste cap în România

Un basm juridic

Prințul, Avocatul, Speculantul, Polițistul cel Rău și o Instanță de Poveste

A fost odată ca niciodată un Prinț Moștenitor care s-a îndrăgostit de o femeie din popor și s-a însurat cu ea. Regele a fost atât de furios că a cerut celei mai înalte curți din țară să anuleze mariajul. Dar s-a născut un băiat, un băiat care putea ajunge rege. Nu s-a întâmplat. Bunicul și tatăl lui au murit, iar Rege a devenit fratele lui vitreg, fiul mașterei celei rele care există obligatoriu în oricare basm.

Părăsindu-și mult-adorata țară, Prințul a luat calea pribegiei. Pe unde s-a dus, a luptat împotriva nedreptei dezmoșteniri. Judecători din Portugalia, Franța și Anglia au spus că avea drept la moștenire și, până la urmă, judecătorii din țara lui au fost și ei de acord.

S-a întors, dar nu ca să devină Rege, ci ca să-și ceară dreptul asupra Fermei Regale și Pădurii Fermecate. La Judecătorie, i-au aprobat cererea, așa că și-a vândut drepturile unui Speculant.

Acum, mai era nevoie de niște formalități legale ca Ferma Regală și Pădurea Fermecată să fie trecute pe numele Speculantului. A fost angajat un Avocat să se ocupe. El s-a consultat cu Prințul, s-a consultat cu Speculantul, a scris scrisori și s-a întâlnit cu autorități.

Dar, într-o bună zi, Polițistul cel Rău a hotărât că vrea ca pământurile să fie luate înapoi de Stat. L-a acuzat pe Avocat că este infractor. I-a spus că Prințul și Speculantul formaseră o gașcă criminală și că Avocatul îi ajuta. Polițistul cel Rău nu a avut succes cu Planul lui cel Rău pentru că Prima Instanță i-a spus că Avocatul nu are nicio vină. Dar Polițistul cel Rău nu s-a lăsat. A reușit să ducă pâra, pentru o nouă judecată, la cea mai înaltă Instanță de Poveste.

Ajunși la acest punct al poveștii, Dragă Cititor, trebuie să îți spun că ea e inspirată din Alice în Țara Minunilor. Instanța de Poveste a decis că Avocatul ar fi trebuit să știe că judecătorii dinainte greșiseră absolut complet cu privire la Ferma Regală și Pădurea Fermecată. De ce? Pentru că așa crede ea acum.

Vezi tu, Dragă Cititor,  în această țară de basm, judecătorii Instanței de Poveste au Minți Fermecate cu totul și cu totul magice. Au minți pe care avocații le pot citi dinainte ca ele să gândească. Un avocat nu se va baza pe o hotărâre a niciunei instanțe atunci când știe, citind dinainte Mințile Fermecate ale judecătorilor Instanței de Poveste, că ei nu vor fi de acord, și asta chiar înainte ca ei s-apuce să o spună.

Atât de puternice sunt aceste Minți Fermecate ale judecătorilor Instanței de Poveste, și atât de ușor le citesc oamenii, că avocatul care face greșeala de a se baza pe o hotărâre cu care judecătorii Instanței de Poveste nu vor fi mai târziu de-acord poate fi aruncat în ocnă.

Și așa se termină povestea noastră.  Prințul a fugit, iar Avocatul a fost trimis cinci ani grei la în pușcărie. Cu Speculantul și cu Polițistul cel Rău nu știu ce s-a întâmplat. Instanța de Poveste continuă să își facă treburile și în zilele noastre. Avocații din țară sunt cu toții foarte ocupați, lucrând dimpreună cu vrăjitorii pentru a afla cum să pătrundă din timp în Mințile Fermecate ale judecătorilor Instanței de Poveste.

Lionel Blackman este avocat britanic și Președintele Solicitors’ International Human Rights Group (SIHRG), organizație internațională care promovează respectarea drepturilor omului în cadrul profesiei de avocat și mobilizează avocații pentru acțiuni în sprijinul acestor drepturi, inclusiv prin misiuni și campanii în țări în care aceste drepturi sunt puse în pericol.  

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord