Comitetul pentru Drepturile Omului al European Criminal Bar Association – ECBA: „Împărtășim îngrijorarea că Decizia emisă de Înalta Curte în această cauză nu privește doar cazul unui avocat anume, ci afectează profesia de avocat și statul de drept”

Comitetul pentru Drepturile Omului al Asociaţiei Europene a Avocaţilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA) a remis o Declarație în sprijinul avocatului Robert Roșu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, pentru fapta de a-și fi exercitat profesia.

Declarația cuprinde o trecere în revistă a momentelor-cheie în acest dosar, care au culminat cu încarcerarea avocatului Robert Roșu, prin decizia din 17 decembrie 2020. Semnatarii Declarației fac referire la reacțiile puternice provocate de „citarea avocaților ca martori în chiar dosarele inițiate împotriva clienților lor; până și judecători au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri judecătorești”.

Pentru toate aceste motive, Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului conchide că „există temeri îndreptățite și rezonabile că acuzațiile aduse D-lui Roșu privesc exclusiv exercitarea atribuțiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat”. În opinia ECBA, autoritățile române trebuie să ia „toate măsurile necesare pentru a garanta că niciun avocat nu va avea de suferit în mod nerezonabil, prin condamnări penale și închisoare, fiind identificat, în cursul exercițiului atribuțiilor sale, cu proprii clienți sau cu pricinile clienților săi”.

Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului atrage atenția asupra obligației de respectare a Principiilor Fundamentale privind Rolul Avocaților ale Națiunilor Unite, și în special Principiilor 16, 18 și 20 și îndeamnă autoritățile române să facă tot ce le stă în putere pentru a cerceta și evalua cazul de o manieră corectă, echilibrată și nepărtinitoare, întrucât „dreptul la apărare, un drept fundamental al civilizației juridice europene, este profund afectat atunci când avocații sunt acuzați și condamnați pentru simplul motiv că au reprezentat  persoane fizice pe care instanțele de judecată sau alte autorități le găsesc vinovate”.

Înființată în 1997, Asociaţia Europeană a Avocaţilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA) este o organizație independentă din care fac parte avocați specializați în drept penal.

Citiți aici textul integral al Declarației ECBA în engleză – ECBA Statement și traducerea în română – ECBA Declarația.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord