#CazulRobertRoșu | Decanul Baroului București, Ion Dragne, mesaj pentru judecători: „Înfăptuiți justiția, însă nu trageți la răspundere avocatul pentru exercitarea profesiei sale!” / Av. Mihai Tănăsescu: „Foruri mondiale ale profesiei de avocat au luat atitudine în CazulRoșu, au reacționat în sensul în care trebuiau să o facă” / Cornel Popa: „Domnul Roșu luptă pentru că sunt lucruri de făcut, sunt căi de atac, există colegi, există familie”

Duminică seară, pe 23 mai, la ora 21:00, Decanul Baroului București, Ion Dragne și avocații Mihai Tănăsescu și Cornel Popa au fost invitați în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață”, de Mihaela Olaru, pe TV7A. Temele emisiunii au fost integritatea și respectarea drepturilor avocaților, respectarea principiului conform căruia fiecare om are dreptul la apărare și legea care indică faptul că avocații nu vor fi identificați cu clienții lor. Toate acestea, dezbătute în contextul #CazuluiRobertRoșu, avocatul care a fost condamnat la închisoare în baza unei minute, acuzat că și-a făcut meseria de avocat.

În luna martie și aprilie au avut loc proteste la nivel local și național ale tuturor avocaților care au simțit că prin condamnarea avocatului Robert Roșu, meseria de avocat se află în pericol. Astfel, avocatul Ion Dragne, Decanul Baroului București, a precizat că „avocații respectă independența justiției, iar măsurile pe care le-au adoptat și le-au pus în executare la nivel național nu au ca scop limitarea independenței justiției sau o eventuală impunitate a avocaților. Avocații sunt cetățenii loiali ai României, se supun în fața legii ca orice alt cetățean, nu-și doresc să fie nesupuși răspunderii juridice, dar nu-și doresc ca profesia să fie golită de conținut astfel încât sa le fie teama să-si exercite profesia”. „Nici judecătorii, nici avocații nu reprezintă justiția, aceasta este pentru om”, a adăugat acesta.

Ion Dragne s-a adresat și judecătorilor: „Înfăptuiți justiția, însă nu trageți la răspundere avocatul pentru exercitarea profesiei. Vrem să asigurăm exercitarea în bune condiții a profesiei de avocat și respectarea dreptului de apărare a cetățeanului”. În ceea ce privește #CazulRobertRoșu, ajuns în atenția organismelor internaționale, acesta a precizat: „Noi luăm măsuri de acest gen pentru a proteja profesia și pentru a nu fi desființată printr-o hotărâre. Noi spunem că apărăm profesia. Nu facem din profesia de avocat o păvăză împotriva legii. Au fost multe organisme internaționale și barouri europene care au citit cu detașare din exterior și au spus că în România este o problemă. Ei au înțeles că aici a avut loc o încălcare a profesiei de avocat”.

Mihai Tănăsescu, avocat în cadrul Baroului București, a susținut integritatea organismelor internaționale care au luat cuvântul în cazul avocatului Roșu: „Două foruri mondiale ale profesiei de avocat au luat atitudine după documentare și nefiind subiectivi au reacționat în sensul în care trebuia să o facă. ”
Referitor la meseria de avocat și statutul acestuia, Mihai Tănăsescu a precizat că „dintotdeauna am spus că profesia de avocat este oglinda a democrației unei societăți. Acolo unde societatea este democrată, profesia de avocat este mai dezvoltată”.

„Nu trebuie să uităm că noi depunem un jurământ. Avocatul își respectă acest jurământ, nimic altceva. Până și în Revoluția Franceză, avocatul care a apărat-o pe Maria Antuaneta nu a pățit nimic, chiar dacă aceasta a fost decapitată. Până și în revoluția franceza, oamenii au respectat profesia de avocat.”, a adăugat acesta.

Cornel Popa este unul dintre avocații apropiați lui Robert Roșu și ține permanent legătura cu acesta: „Sunt proceduri în curs, sperăm în continuare că hotărârea finală să fie una bună. Există anumite reglementări cărora trebuie să le dăm curs. Domnul Roșu luptă pentru că sunt lucruri de făcut, sunt căi de atac, există colegi, există familie”.

Avocatul Cornel Popa a făcut referire și la ședința CSM, în care mulți judecători au sesizat nereguli: „Există foarte multe chestiuni de principiu care a fost puse în joc, dar există și un caz special. Am văzut cu bucurie o relativă recentă ședință a CSM în care foarte mulți judecători au luat cuvântul și au spus că anumite lucruri care se întâmplă, nu sunt acceptabile la nivel procedual”.

Cornel Popa consideră că independența justiției a fost afectată din cauza audierii judecătorilor și a faptului că s-a trecut cu o lejeritate peste hotărâri judecătorești care tranșează aspecte fundamentale pentru soluția din acest caz.

„Ceea ce spunem noi azi se referă avocaților, dar se poate aplica foarte ușor profesiei de judecător, și chiar și profesiei de procuror”, a concluzionat Cornel Popa.

Urmărește întreaga emisiune aici:

 

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord