Av. Silvia Uscov: „Unul dintre principiile de bază ale rolului avocatului, adoptat la Congresul al Optulea al Naţiunilor Unite de la Havana (Cuba), este cel potrivit căruia avocatul nu va fi identificat cu clientul său. Cauza Robert Roșu nu a fost prima, dar a fost cu siguranță cea mai gravă încălcare a acestui principiu”

„Libertatea exercitării profesiei de avocat presupune multe valențe, printre care și libertatea de exprimare a avocatului. Cauza clasică citată pe acest subiect este Morice c. Franței, dar m-am gândit să vă aduc în față o cauză mai puțin mediatizată, care poate reprezenta un reper optimist pentru avocatură”, spune avocata Silvia Uscov.

În 2009, două persoane de origine romă, reprezentate de domnul Carvalho, au depus plângeri  împotriva unui judecător pentru defăimare și discriminare rasială din cauza comentariilor făcute de judecător într-o hotărâre în care clienții dlui Carvalho erau părți.

Plângerile au fost clasate, dar aceste două persoane, reprezentate din nou de domnul Carvalho, au introdus o acțiune civilă pentru defăimare, solicitând 10.000 EUR de la judecător, acțiune ce a fost respinsă ca fiind în mod vădit nefondată.

Ulterior, judecătorul a intentat o acțiune civilă împotriva avocatului Carvalho, argumentând că, în calitatea sa de reprezentant, a depus cu bună știință o plângere penală nefondată împotriva lui.

Problema tocmai acum se ridică deoarece soluția instanței a fost de a admite acțiunea judecătorului și de a-l obliga pe avocat să plătească 10.000 EUR către judecător.

În acest caz, bineînțeles, CEDO a reținut o încălcare a art. 10.

Dincolo de libertatea de exprimare, această cauză se referă mai degrabă la unul dintre principiile de bază ale rolului avocatului, adoptat la Congresul al Optulea al Naţiunilor Unite de la Havana (Cuba), potrivit căruia avocatul nu va fi identificat cu clientul său.

Prin urmare, cauza Robert Roșu nu a fost prima, dar cu siguranță cea mai gravă încălcare a acestui principiu.

Citește mai mult!

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord