Judecătoarea Gabriela Baltag, în plenul CSM: „Dați-mi voie să fiu eu avocatul avocaturii și să vă îndemn cum ne-a îndemnat domnul Țuca, să luăm hotărârea aceea, să ștergem numele avocaților și să punem numele nostru. Haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele unei profesii” / „Nu îl cunosc pe avocatul Roșu. Mi-aș dori să-l vizitez. Să văd cum este să stea un profesionist în penitenciar”

Marți, 29 iunie, în plenul CSM a avut loc o ședință în cadrul căreia s-au discutat mai multe puncte, printre care independența justiției, integritatea ICCJ, dar și Cazul Robert Roșu, în dosarul „Ferma Băneasa”.  A avut loc o dezbatere vizavi de cererile de apărare a reputației făcute de cei doi anchetatori de la Brașov care au întocmit rechizitoriul în cazul “Ferma Băneasa”, cererea celor trei din completul care a pronunțat decizia de condamnare în cazul unora dintre inculpați – printre care și avocatul Robert Roșu, condamnat la 5 ani cu executare.

Președintele UNBR, Traian Briciu, a luat cuvântul și a precizat că „UNBR nu trebuie confundată cu alte manifestări din spațiul public”, în ceea ce privește manifestațiile și declarațiile care au urmat după închiderea avocatului Roșu. În plenul CSM au luat cuvântul, pe rând, Traian Briciu, Ion Drage, decanul Baroului București și consilierul Baroului București, av. Flavia Teodosiu, dar și alți avocați și judecători.

“E posibil ca și Justiția să sufere de o hipersensibilitate! (…) Am reacționat pripit? Fără a avea un temei discutabil? Noi spunem că NU! Ce să spunem, că avocații nu sunt șocați că azi e într-un fel și mâine în alt fel?”, a spus președintele UNBR, Traian Briciu, făcând trimitere la achitarea dată avocatului Roșu la fond și condamnarea sa, în apel, la ICCJ.

Una dintre cele mai proeminente luări de poziții a fost cea a judecătorului Gabriela Baltag, care a spus că a participat, alături de alți colegi din CSM, la Congresul Avocaților care a avut loc zilele trecute și a fost foarte impresionată de discursul pe care l-a avut avocatul Florentin Țuca:

“Mi-aș fi dorit să fie aici și un reprezentant de la Casa de avocatură a avocatului Roșu. Domnul Florentin Țuca m-a impresionat. Dați-mi voie să fiu eu avocatul avocaturii și să vă îndemn cum ne-a îndemnat domnul Țuca, să luăm hotărârea aceea (n.n.-de condamnare din dosarul Ferma Băneasa), să ștergem numele avocaților și să punem numele nostru (…). Eu nu comentez hotărâri judecătorești, dar haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele unei profesii!”. Aceasta a continuat: ”Nu îl cunosc pe avocatul Roșu. Mi-aș dori să-l vizitez. Să văd cum este să stea un profesionist în penitenciar”, a subliniat judecătorul Gabriela Baltag.

Reprezentantul societății civile în CSM, Victor Alistar a pus în discuție nevoia de certitudine juridică a justițiabilului, a subliniat că ceea ce trebuie dezbătut la nivel de CSM este felul în care două instanțe au ajuns la concluzii diferite, contrare, că trebuie discutate în CSM problemele care au generat astfel de reacții, nu reacția instituțională a corpului avocaților, relatează Gândul.ro.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord