Jurnalul.ro: ,,Condamnarea avocatului Robert Roșu pentru faptul că și-a exercitat profesia de avocat a provocat multe comentarii. Niciunul favorabil deciziei instanței”

Jurnalista Andreea Pop și-a exprimat opinia în cadrul articolului publicat pe Jurnalul.ro. Aceasta critică vehement decizia potrivit căreia av. Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani grei de închisoare: „Aberațiile sistemului de forță în România permit mult mai multă distorsiune decât s-ar putea gândi orice om normal.

Voi propune ca un studiu de caz Ferma Băneasa, faimosul caz în care Completul Negru – Ionuț Matei, Florentina Dragomir, Alina Ilie – a dat o decizie care a stârnit proteste uriașe în rândul avocaților, în România și în întreaga lume. Condamnarea avocatului Robert Roșu pentru faptul că a exercitat profesia de avocat a provocat multe comentarii. Niciunul favorabil decizie instanței. Vă dau un exemplu pe care nu puteți să-l bănuiți de rea-credință:

Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Asociaţiei Europene a Avocaţilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA) în 13 mai 2021:
“Potrivit Declarației din data de 11 aprilie 2021 a Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România  (UNBR), motivarea Deciziei de condamnare a Înaltei Curți de Casație și Justiție conține o serie de considerente care constituie încălcări ale principiilor statului  de drept, printre care identificarea avocaților cu clienții lor acuzați de pretinse infracțiuni și acuzarea avocaților de delicte de opinie.

Potrivit aceleiași Declarații, completul de recurs a hotărât că avocații ar fi știut sau ar fi trebuit să știe că hotărârile judecătorești (definitive și irevocabile) de retrocedare a unor proprietăți pe care se bazau clienții lor erau greșite și că organizarea și participarea la întâlniri împreună cu clienții sau alte persoane ar fi, în sine, probe ale infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat.Un alt aspect care a provocat reacții puternice a fost legat de citarea avocaților ca martori în chiar dosarele inițiate împotriva clienților lor; până și judecători au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri judecătorești.
Împărtășim îngrijorarea că Decizia emisă de Înalta Curte în această cauză nu privește doar cazul unui avocat anume, ci afectează profesia de avocat și statul de drept.“

Extrapolând situația avocatului Robert Roșu putem spune că în aceeași situație se găsesc Benny Steinmetz și Tal Silberstein, celebrii israelieni, achitați la Curtea de Apel Brașov și condamnați de Completul Negru de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ei l-au angajat pe Robert Roșu, de fapt au angajat cea mai mare firmă de avocatură din România. Potrivit mărturiilor din timpul procesului, 11 avocați au lucrat la acest due-diligence, alături de alți 50 de avocați și asistenți care au au fost implicați în proiect. În fapt este vorba despre o opinie legală asupra drepturilor de moștenitor ce făceau obiectul interesului de afaceri.”

Citește articolul integral aici.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord