#CazulRobertRoșu | Jud. Dana Gârbovan: „Procurorii nu pot ancheta judecătorii pe soluții”              

Condamnarea avocatului Robert Roșu a inflamat România, după ce barourile de avocați din toată țara au organizat proteste, dar în egală măsură a atras atenția asociațiilor internaționale. Invitată în podcastul EVZ Play găzduit de Robert Turcescu, judecătoarea Dana Gârbovan a explicat de ce dosarul are nevoie de ample discuții pe statutul avocatului.

„Nu ai cum să ignori acest caz, sunt niște chestiuni de principiu. Când o decizie naște proteste fără precedent, sigur că îți denotă o problemă a hotărârii de acceptare a profesiei de avocat. Speța a născut multe discuții și în rândul judecătorilor. Au fost audiați judecătorii cu privire la soluțiile pe care le-au pronunțat, după mulți ani. Astfel de practici reprezintă presiuni. Nu este permis procurorilor să ancheteze judecătorii pe soluții. Dacă ai suspiciuni legate de un abuz al judecătorului pe definiția de abuz, de corupție, de trafic de influență, vii și anchetezi faptele exterioare.

Dar nu modul în care ai dat hotărârea. Procurorii DNA au avut mii de dosare ținute deschise și multe dintre ele au privit hotărârea dată de judecător. Am văzut cu ochii mei ordonanțe. E tot o reminiscență a perioadei comuniste, procurorii verificau legalitatea tuturor actelor. Aceste lucruri trebuie spuse”, a precizat judecătoarea.

Trimite mai departe

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord