Top 5 cele mai citite articole pe site-ul www.AlaturiDeRobert.ro

Încă din prima zi, mii de oameni au fost #AlaturiDeRobert și au citit, vizualizat și distribuit articolele publicate pe www.AlaturiDeRobert.ro. Mai exact, de la finalul lui decembrie 2020 până în prezent, 20.000 de utilizatori au accesat acest site. Paginile au adunat 37.000 de vizualizări, iar cele mai citite 5 articole însumează 7.000 de vizualizări.

Iată care au fost cele mai citite articole pe site-ul www.AlaturiDeRobert.ro:

  1. Judecătoarea Gabriela Baltag, în plenul CSM: „Dați-mi voie să fiu eu avocatul avocaturii și să vă îndemn, cum ne-a îndemnat domnul Țuca, să luăm hotărârea aceea, să ștergem numele avocaților și să punem numele nostru. Haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele unei profesii” / „Nu îl cunosc pe avocatul Roșu. Mi-aș dori să-l vizitez. Să văd cum este să stea un profesionist în penitenciar”

Pe 29 iunie, în plenul CSM, a avut loc o dezbatere pe tema independenței și integrității justiției, precum și a #CazuluiRobertRoșu. Astfel, au luat cuvântul, între alții, Traian Briciu, Președintele UNBR, Ion Dragne, Decanul Baroului București și Flavia Teodosiu, Prodecan al Baroului București. Printre cele mai intense cuvântări a fost cea a judecătoarei Gabriela Baltag, care, impresionată de discursul avocatului Florentin Țuca, a îndemnat membrii prezenți săMai departe →

#CazulRobertRoșu | Jud. Dana Gârbovan: „Procurorii nu pot ancheta judecătorii pe soluții”              

Condamnarea avocatului Robert Roșu a inflamat România, după ce barourile de avocați din toată țara au organizat proteste, dar în egală măsură a atras atenția asociațiilor internaționale. Invitată în podcastul EVZ Play găzduit de Robert Turcescu, judecătoarea Dana Gârbovan a explicat de ce dosarul are nevoie de ample discuții pe statutul avocatului.

„Nu ai cum să ignori acest caz, sunt niște chestiuni de principiu. Când o decizie naște proteste fără precedent, sigur că îți denotă o problemă a hotărârii de acceptare a profesiei de avocat. Speța a născut multe discuții și în rândul judecătorilor. Au fost audiați judecătorii cu privire la soluțiile pe care le-au pronunțat, după mulți ani. Astfel de practici reprezintă presiuni. Nu este permis procurorilor să ancheteze judecătorii pe soluții. Dacă ai suspiciuni legate de un abuz al judecătorului pe definiția de abuz, de corupție, de trafic de influență, vii și anchetezi faptele exterioare.

Dar nu modul în care ai dat hotărârea. Procurorii DNA au avut mii de dosare ținute deschise și multe dintre ele au privit hotărârea dată de judecător. Am văzut cu ochii mei ordonanțe. E tot o reminiscență a perioadei comuniste, procurorii verificau legalitatea tuturor actelor. Aceste lucruri trebuie spuse”, a precizat judecătoarea.

Se caută dreptatea în #CazulRobertRoșu. Colegii avocați luptă pentru întoarcerea sa acasă

Robert Roșu

Av. Robert Roșu a fost condamnat pe 17 decembrie 2020 în dosarul „Ferma Băneasa”, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Chiar dacă legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile, hotărârea judecătorească a fost publicată câteva luni mai târziu, av. Robert Roșu fiind condamnat în baza unei minute.

Sentința la 5 ani grei de închisoare a fost și încă este vehement criticată de mii de colegi avocați din țară și din străinătate, care susțin mesajul #AlăturiDeRobert și luptă pentru întoarcerea lui acasă.

Av. Dan Cristea, partner TZA și unul dintre colegii lui Robert și-a exprimat opinia în cadrul emisiunii „Mariu Tucă Show” din 22 decembrie 2020: „Judecătorii sunt puși să comenteze propriile decizii și să spună că sunt criticabile, iar avocatul este identificat cu cauza clientului. Argumentul sau opinia au devenit o infracțiune; pentru mine, acesta este sfârșitul avocaturii, așa cum o cunoaștem noi acum.”

„Avem un apel al DNA-ului care îl acuză pe Robert Roșu de exercitarea cu zel a profesiei de avocat și avem o hotărâre de condamnare, fără administrarea unor probe suplimentare relevante, la 5 ani de temniță” a afirmat Av. Florentin Țuca, managing partner TZA în cadrul emisiunii radio „A Treia Cale cu Liviu Mihaiu”, din 25 februarie 2021.

Astăzi, se fac 260 de zile de când avocatul Robert Roșu se află în închisoare pentru că și-a făcut meseria de avocat. Suntem, în continuare #AlăturideRobert și sperăm ca demersurile legale, declarațiile și criticile tuturor celor din domeniu să facă dreptate în #CazulRobertRoșu.

Lawyers for Lawyers (Olanda): Suntem #alăturideRobert! 

Avocații din Olanda au trimis zeci de mesaje de susținere și încurajare, exprimându-și admirația față de calitățile profesionale, dar și sprijinul în situația tragică în care se află Robert Roșu de peste 9 luni de zile.

Cele peste 60 de mesaje au fost puse la dispoziție de către organizația Lawyers for Lawyers (Olanda), care militează pentru drepturile avocaților, promovând buna funcționare a statului de drept prin respectarea libertății și independenței profesiei de avocat. Începând cu luna iulie 2013, Lawyers for Lawyers a primit statut de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Sincere mulțumiri colegilor avocați de la Lawyers and Lawyers care ne-au trimis toate aceste mesaje de încurajare! Sprijinul și susținerea fiecăruia contează foarte mult pentru Robert!

Dragă d-le Roșu, sunt mișcat de povestea dvs., atât ca avocat, cât și în calitatea mea de cetățean european. Este oribil ca un avocat să fie condamnat doar pentru că își face meseria (cu succes). Sunt alături de dvs. și de Lawyers for Lawyers, în această misiune de a determina revizuirea cazului dvs. Fiți tare în continuare; dreptatea câștigă întotdeauna.”

Dragă d-le Roșu, dragă Robert, dragă coleg, aș vrea, prin aceste flori olandeze pictate de van Gogh, să îți transmit gândurile mele, faptul că sunt alături de tine și că sper să fii eliberat cât mai curând. Fii tare, păstrează-ți credința. Aș vrea să știi că, la fel ca și mine și colegii mei, mulți avocați așteaptă cu nerăbdare ca situația ta să se schimbe spre bine.

 Dragă d-le Roșu, vreau să știți că nu sunteți singur, gândurile noastre sunt alături de dumneavoastră. Cine îngenunchează nu poate fi liber.

 Dragă d-le Roșu, îmi pare îngrozitor de rău că vă aflați în această situație. Vreau să vă spun că nu sunteți singur. Când nedreptatea devine regula, a opune rezistență devine o obligație.

Dragă d-le Roșu, numele meu este Ingrid și sunt avocat în Amsterdam, Olanda. Am aflat despre cazul dvs. Vă admir munca și sper să fiți eliberat din închisoare cât de curând. Aveți grijă de dvs.

 Dragă Robert, îți trimit aceste rânduri din Amsterdam ca semn de susținere din partea unui confrate avocat în această perioadă dificilă. Știu că gestul meu nu poate îmbunătăți situația pe moment, dar sper să îți dea putere și speranță pentru viitor. Noi, aici, în Olanda, ne rugăm pentru un final fericit și îți dorim numai bine. 

 Dragă d-le Roșu, vă doresc să aveți puterea de a trece cu bine prin această situație dificilă. Toți avocații ar trebui să-și poată practica profesia în mod independent și liber. Sper ca dosarul dvs. să fie revizuit curând. Până atunci: Fiți Tare.

 Dragă d-le Roșu, Aș vrea să știți că gândurile mele sunt alături de dvs. Ceea ce vi s-a întâmplat este incredibil și foarte nedrept. Rămâneți puternic; vin zile mai bune.

 Dragă d-le Roșu, sunt mișcat de povestea dvs., atât ca avocat, cât și în calitatea mea de cetățean european. Este oribil ca un avocat să fie condamnat doar pentru că își face meseria (cu succes). Sunt alături de dvs. și de Lawyers for Lawyers, în această misiune de a determina revizuirea cazului dvs. Fiți tare în continuare; dreptatea câștigă întotdeauna.

Dragă d-le Roșu, vreau să știți că sunt mulți oameni peste tot în lume care sunt alături de dvs. și vă susțin. Nedreptatea cu care vă confruntați și prin care treceți este inacceptabilă – pentru orice avocat și pentru orice ființă umană. Sper ca acest sprijin și faptul că sunt atâția oameni care vă susțin să vă ofere ceva consolare și ajutor în aceste momente grele. Fiți tare în continuare.

 Dragă d-le Roșu, sper din toată inima ca autoritățile din România să revizuiască dosarul dvs. Toți avocații ar trebui să poată practica dreptul fără ingerințe necuvenite. Păstrați-vă puterea și speranța, dreptatea va învinge!

 Dragă d-le Roșu, aș vrea să știți că eu și ceilalți colegi din firma noastră suntem conștienți de situația dvs. Suntem din toată inima alături de dvs. și susținem Lawyers for Lawyers în misiunea lor de a vă ajuta. Sper să rămâneți tare și că vor veni vremuri mai bune.

 Dragă d-le Roșu, gândurile noastre sunt alături de dvs. Curaj! Sperăm să fiți eliberat curând. Cele mai calde salutări din Amsterdam.

Către Robert Roșu. Dragă Robert, vreau să știi că noi, colegii tăi din Amsterdam, suntem la curent cu situația în care te afli și te susținem din toată inima! Fii puternic, nu te vom lăsa la greu.

 Dragă Robert, din Olanda, îți urez să ai multă putere. Sper că vor interveni curând schimbări pozitive în cazul tău. Vom continua să presăm guvernul României să respecte legea.

Dragă Robert, știm de situația ta și vom încerca pe toate căile să atragem atenția asupra cazului tău la nivel internațional. Fii tare!

 Dragă Robert, vreau să știi că eu și colegii mei suntem alături de tine în aceste momente dificile. Sper ca această misivă să-ți reamintească de faptul că nu vei fi uitat.

Astăzi se fac peste 259 de zile de când Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani grei de închisoare. Suntem în continuare #alăturideRobert și luptăm împreună pentru întoarcerea sa acasă.

 

Jurnalul.ro: ,,Condamnarea avocatului Robert Roșu pentru faptul că și-a exercitat profesia de avocat a provocat multe comentarii. Niciunul favorabil deciziei instanței”

Jurnalista Andreea Pop și-a exprimat opinia în cadrul articolului publicat pe Jurnalul.ro. Aceasta critică vehement decizia potrivit căreia av. Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani grei de închisoare: „Aberațiile sistemului de forță în România permit mult mai multă distorsiune decât s-ar putea gândi orice om normal.

Voi propune ca un studiu de caz Ferma Băneasa, faimosul caz în care Completul Negru – Ionuț Matei, Florentina Dragomir, Alina Ilie – a dat o decizie care a stârnit proteste uriașe în rândul avocaților, în România și în întreaga lume. Condamnarea avocatului Robert Roșu pentru faptul că a exercitat profesia de avocat a provocat multe comentarii. Niciunul favorabil decizie instanței. Vă dau un exemplu pe care nu puteți să-l bănuiți de rea-credință:

Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Asociaţiei Europene a Avocaţilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA) în 13 mai 2021:
“Potrivit Declarației din data de 11 aprilie 2021 a Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România  (UNBR), motivarea Deciziei de condamnare a Înaltei Curți de Casație și Justiție conține o serie de considerente care constituie încălcări ale principiilor statului  de drept, printre care identificarea avocaților cu clienții lor acuzați de pretinse infracțiuni și acuzarea avocaților de delicte de opinie.

Potrivit aceleiași Declarații, completul de recurs a hotărât că avocații ar fi știut sau ar fi trebuit să știe că hotărârile judecătorești (definitive și irevocabile) de retrocedare a unor proprietăți pe care se bazau clienții lor erau greșite și că organizarea și participarea la întâlniri împreună cu clienții sau alte persoane ar fi, în sine, probe ale infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat.Un alt aspect care a provocat reacții puternice a fost legat de citarea avocaților ca martori în chiar dosarele inițiate împotriva clienților lor; până și judecători au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri judecătorești.
Împărtășim îngrijorarea că Decizia emisă de Înalta Curte în această cauză nu privește doar cazul unui avocat anume, ci afectează profesia de avocat și statul de drept.“

Extrapolând situația avocatului Robert Roșu putem spune că în aceeași situație se găsesc Benny Steinmetz și Tal Silberstein, celebrii israelieni, achitați la Curtea de Apel Brașov și condamnați de Completul Negru de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ei l-au angajat pe Robert Roșu, de fapt au angajat cea mai mare firmă de avocatură din România. Potrivit mărturiilor din timpul procesului, 11 avocați au lucrat la acest due-diligence, alături de alți 50 de avocați și asistenți care au au fost implicați în proiect. În fapt este vorba despre o opinie legală asupra drepturilor de moștenitor ce făceau obiectul interesului de afaceri.”

Citește articolul integral aici.

Au trecut 257 de zile de când Av. Robert Roșu se află la închisoare. Colegii avocați sunt în continuare #AlăturiDeRobert

Robert Roșu

Împreună cu avocații și toți colegii lui Robert, suntem #AlăturiDeRobert și îl susținem în demersurile sale de a-și dovedi nedreptatea comisă și de a se întoarce acasă. Iată câteva intervenții de-a lungul timpului, prin care, dincolo de criticile aduse deciziei de condamnare, colegii avocați își arată susținerea și sprijinul pentru Av. Robert Roșu.

Cornel Popa este unul dintre avocații apropiați lui Robert Roșu și ține permanent legătura cu acesta. În cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” din 23 mai 2021, acesta a afirmat: „S-a trecut cu o lejeritate pe care o găsim foarte greu de înțeles peste hotărâri judecătorești care tranșează aspecte fundamentale pentru soluția din acest caz.”

Decanul Baroului București, Av. Dr. Ion Dragne, și-a exprimat opinia în cadrul emisiunii „OFF/ON the Record”: „Profesia de avocat începe să fie socotită ca o profesie în care îți asumi un risc pentru ceea ce trebuie să spui, și din cauza asta, devine o profesie periculoasă. Din acest motiv, am avut o reacție publică, și noi, și profesia la nivel național…”

Astăzi, au trecut mai bine de 257 de zile de când avocatul Robert Roșu se află în închisoare pentru că și-a făcut meseria de avocat. Suntem, în continuare #AlăturideRobert și sperăm că se va face dreptate în #CazulRobertRoșu.

Colegii avocați îl susțin pe av. Robert Roșu în demersurile sale de a-și dovedi nevinovăția

Robert Roșu

Av. Robert Roșu a fost condamnat la sfârșitul anului 2020 la ani grei de închisoare pentru exercitarea activităților specifice profesiei de avocat. Sentința a fost dată în baza unei minute, decizia fiind criticată de numeroase organizații internaționale și naționale, dar și de mii de colegi avocați care luptă pentru respectarea statutului avocatului și a statului de drept.

„Am constatat că, în această decizie, au fost desființate, practic, atribuțiile avocatului. Conform acestei decizii, avocatul este asimilat inculpatului pe care îl apără” afirma pe 14 aprilie av. Dr. Mihai Baco decanul Baroului Alba în cadrul emisiunii „Avocatura…încotro?”.

Av. Florentin Țuca, managing partner TZA, în cadrul emisiunii „Marius Tuca Show” din 6 aprilie 2021 vorbește despre nedreptatea comisă, dar și despre susținerea pe care o oferă. „Robert Roșu este unul dintre cei mai buni avocați pe care i-am văzut în viața mea și este extrem de trist că un avocat de anvergura lui Robert Roșu, și, peste toate, un avocat care să nu fi comis nicio faptă penală care să îl țină după gratii, să stea totuși după gratii și să nu știe după 110 zile care sunt motivele care îl țin acolo”.

Astăzi, au trecut mai bine de 249 de zile de când avocatul Robert Roșu se află în închisoare pentru că și-a făcut meseria de avocat. Suntem, în continuare #AlăturideRobert și sperăm că se va face dreptate în #CazulRobertRoșu.

Colegii avocați sunt #AlăturiDeRobert la un alt nivel: dincolo de nori

Solidaritatea pentru colegul avocat Robert Roșu a atins noi culmi, chiar altitudini. La început de weekend, doi dintre colegii lui Robert, l-au purtat în gând, alături de ei, în cele mai inedite momente.

Avocata Lucia Marina Alexe a sărit cu parașuta de la 4000 m, iar Dragoș Apostol, partener TZA, a urcat pe vârful muntelui Ararat la 5137 m. Ambii au purtat mesaje prin care s-au arătat, încă o dată, #AlăturiDeRobert. Datorită lor, cazul lui Robert a ajuns să fie auzit și dincolo de nori, la peste 9000 m altitudine.

„Sentimentul de libertate pe care îl ai în timpul unui salt cu parașuta mi se pare extraordinar. Și cum nu sar în fiecare zi cu parașuta, am vrut să marchez momentul cumva, cu un mesaj cu însemnătate. Sper că și Robert să aibă același sentiment de libertate cât de curând posibil, așa că ce mesaj putea fi mai potrivit decât #AlăturideRobert? Suntem #AlăturideRobert oriunde, chiar și la 4000 m altitudine”, a declarat avocata Lucia Marina Alexe imediat după aterizare.

În același timp, în expediția sa la peste 5100 m, Dragoș Apostol, partener TZA, a dedicat momentul mișcării #AlăturiDeRobert. „I-am spus lui Robert în multe rânduri să fie puternic, să-și țină fruntea sus pentru că e nevinovat. Iar eu, care am lucrat alături de el, știu în mod cert asta. Și că de dragul adevărului și dreptății, tot ce pot face pentru el este să spun tuturor, cu glas tare, acest lucru: Robert este victima unui abuz incredibil, este un om nevinovat. Iar dorința de a duce acest adevăr sus și de a-l spune tuturor din vârf de munte a fost unul din lucrurile care m-a împins înainte când îmi era mai greu”, ne-a spus emoționat Dragoș.

Ne bucurăm să vedem că mii de oameni din toată țara sunt #AlăturiDeRobert, în orice context. În luna aprilie au fost organizate proteste în toată țara, avocații și-au arătat nemulțumirea față de atacurile la adresa profesiei de avocat.

Continuăm să fim #AlăturiDeRobert de pretutindeni. 

Președintele Baroului Federal German, în contextul #CazuluiRobertRoșu: „Nu există niciun fundament în baza căruia avocatul să fie considerat complice al clientului său prin simpla apărare a drepturilor acestuia într-un proces penal”

Președintele Baroului Federal German (BFG), care reunește cele 28 de barouri din Germania a transmis un mesaj avocaților români reuniți la Congresul Avocaților 2021 prin care și-a manifestat îngrijorarea cu privire la avocații români care au fost condamnați la ani lungi de închisoare pentru exercitarea profesiei de avocat în dosarul Ferma Băneasa.

Ulrich Wessels a spus că „nu există niciun fundament în baza căruia avocatul să fie considerat complice al clientului său prin simpla apărare a drepturilor acestuia într-un proces penal și că asta reprezintă de fapt un mod de a intimida avocații”. Wessels a subliniat că „este o datorie să nu uităm niciodată că oricine are dreptul la apărare printr-un avocat independent și că aceasta este o datorie și față de istoria dreptului nostru european.”

Ulrich Wessels s-a adresat Congresului Avocaților 2021, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), iar în mesajul său vorbește despre sprijinul profesiei de avocat în România.

Președintele a afirmat că „într-un caz puternic mediatizat, doi avocați români la ani lungi de închisoare pentru faptul de a-și fi exercitat profesia de avocat. Singurul motiv pentru care au fost găsiți vinovați constă în apărarea conștiincioasă și profesionistă a clienților lor. Din perspectiva noastră, o astfel de condamnare este inexplicabilă. Într-un stat de drept, oricine are dreptul de a beneficia de o apărare competentă și lipsită de teamă. Dreptul la apărare este mai vechi decât orice constituție sau drept consacrat în scris”, concretizează acesta.

Robert Roșu a fost condamnat pe 17 decembrie în dosarul „Ferma Băneasa”, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Avocatul a fost trimis în închisoare în baza unei minute. Hotărârea judecătorească a fost publicată abia câteva luni mai târziu, în ciuda faptului că, legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile.

Baroul Federal German coordonează activitatea celor 28 de barouri din Germania și adoptă legislația secundară privind profesia de avocat din Germania.

Sute de mesaje emoționante de ziua avocatului Robert Roșu: „Am credința că ți se va face dreptate. Cand vei vedea iar lumea de afara, o vei fi schimbat deja”

Alaturi de Robert

OAMENII CRED ÎN NEVINOVĂȚIA LUI ROBERT, NU ÎN JUSTIȚIA LUI MATEI – Sute de mesaje emoționante de ziua avocatului Robert Roșu: „Am credința că ți se va face dreptate. Cand vei vedea iar lumea de afara, o vei fi schimbat deja… Destinul tău a salvat viețile multor avocați. Ar fi fost condamnați ca tine de n-ar fi existat condamnarea ta… Rezistă pentru familie, colegii, prietenii care luptă să-ți facă dreptate, pentru noi, restul avocaților, să ne putem exercita corect profesia”.

Duminica, 18 iulie 2021, a fost ziua lui Robert Roșu, motiv pentru care 500 de români i-au scris urări de bine pe pagina de Facebook menționată. Oamenii își exprimă recunoștința pentru faptul că, odată cu acest abuz comis de către „Completul negru” de la ICCJ (alcătuit din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei, Ioana Alina Ilie), lumea a început să se trezească și să trateze cu mai multă seriozitate profesia de avocat. De asemenea, comentatorii se arată optimiști că în cele din urmă i se va face dreptate lui Roșu.

Dupa cum veți vedea mai jos, printre comentatori s-au numărat și o serie de confrați ai lui Robert Roșu. Este vorba despre avocații Silvia Uscov, Victor Stanila, Mihaela Olaru și nu numai.

Citește întregul articol aici.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Sunt de acord